onsdag, september 27, 2023
HomeTips & Tricks10 tips till dig som ska ta körkortet | Tipsen som faktiskt...

10 tips till dig som ska ta körkortet | Tipsen som faktiskt hjälper

Tips till dig som ska körkortet

Detta inlägg är sponsrat av Körkortsskolan.

Känner du också körkortsångest? Inspoguide har samlat 10 tips som verkligen kommer att hjälpa dig till att ta lappen! Och då menar vi inga strunttips som att ”plugga i tid” eller ”glöm inte säkerhetsbälte” utan här kommer några rejäla tips som verkligen underlättar:

Om du aldrig kört förut, börja inte med att körlektioner.

De flesta är livrädda för att börja köra bil och detta är förståeligt. Tanken på att både ditt eget och medpassagerares liv ligger i dina händer är nog en tanke som de flesta skräms av när de ska börja köra bil. Detta innebär att många direkt söker sig till körskolorna eftersom de känner att de vill ha hjälp av ett proffs. Detta kan dock bli onödigt dyrt. När du börjar köra bil handlar mycket om att bara få in en körvana. Mitt första tips är därför att innan din första körlektion så börjar du övningsköra på en stor parkering där du varken behöver oroa dig för bilar eller annat löst folk. Prova dig fram med att köra i cirklar tills du i alla fall har någorlunda koll på vad det innebär att köra bil. Efter detta kan du ta din första lektion och förmodligen kommer du att få mycket mer ut av den än om du aldrig har suttit bakom ratten förut.

Skaffa dig en handledare med starka nerver.

Att övningsköra blir i början ganska stressigt och därför behöver du en handledare med starka nerver. Vet du om att din pojkvän är dålig på att hantera stress då kanske du ska välja att övningsköra med mamma istället, eller farfar.

Det som händer under övningskörningen stannar i bilen.

Bli inte osams! Även om du har en handledare med starka nerver kan det bli ganska dålig stämning när man övningskör. Att sitta i bilen med någon som inte alls har kontroll är läskigt och det är klart att rösten kommer att höjas från och till. Därför ska ni göra en pakt innan ni börjar köra: Hur mycket ni än skriker på varandra så stannar detta i bilen. Dålig stämning kommer dessutom att göra dig mindre taggad på att fortsätta öva.

Ta hjälp av en vän som nyss tagit körkortet.

Har du en vän som nyligen tagit körkortet? Detta är guld värt! Denna vän ska du pressa på alla tips och tricks som hen har lärt sig i körskolan!

Tips för teoriprovet: Repetera körkortsfrågor!

Ett starkt tips för att klara körkortsteorin är att nöta gamla körkortsfrågor innan du gör teoriprovet. Visst, att läsa körkortsboken är ett bra sätt att förbereda sig men att repetera gamla frågor är ett överlägset sätt att få en känsla över vad du ska fokusera på. Om du gör ett antal innan provet är det även stor chans att du redan övat in frågor som faktiskt kommer på provet, kanske inte ordagrant men väldigt snarlika. Gamla körkortsfrågor går att finna på körkortsskolan!

Glöm inte legget!

När du skriver teoriprov och kör upp behöver du visa legitimation. Glöm inte detta för annars blir det jobbigt!

Värm upp innan uppkörningen

Ett starkt tips är att du kör till platsen där du ska börja uppkörningen. Då är du varm i kläderna.

Se uppkörningen som träning

Är du nervös inför uppkörningen? Ett förhållningssätt som hjälpte mig mycket var att tänka på uppkörningen som en körlektion.  Det är faktiskt inte så mycket dyrare att ta en lektion än att köra upp och om man kuggar har man alltid lärt sig något iallafall.

Ta inte kuggningen för hårt

När jag kuggade min första uppkörning kände jag mig värdelös. Min tanke till nästa uppkörning var därför att jag aldrig skulle klara den eftersom jag är just värdelös. Detta tankesätt hjälpte inte ett dugg och gjorde mig bara mer nervös. Faktum är att nästan alla kuggar.

Få inte hybris när du väl fått körkortet

Faktum är att bara för att du har tagit körkortet så kan du inte köra bil, det tar flera år av kontinuerlig körning för att bli en duktig förare. Visa respekt för trafiken och tänk på att du inte är en van förare än.

Så skapar ett lyxigt vardagsrum | Sju inredningstips

Höstens stora trender 2018 | Modetrender i leopard

Så skapar du hotellkänsla i sovrummet! | 7 essentiella tips

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular