10 restips när du flyger
Precis som de flesta av oss har också jag en lång bucketlist med olika platser som jag vill se och uppleva. Den senaste tiden har det exempelvis blivit allt mer populärt att flyga över Atlanten till den sydamerikanska kontinenten och utforska exotiska länder som Brasilien, Argentina och Peru. Jag har inte varit där ännu, så kanske blir det en tur till länderna långt ut i väst?
Med den växande klimatfrågan har jag också märkt att allt fler har börjat återupptäcka charmen med att åka tåg i vårt Europa och njuta av häftiga städer i öst. Men att åka tåg tar också sin beskärda tid och passar antingen bäst under de rutter där själva resan är viktigare än målet, eller för de som har möjlighet att vara borta under en längre period och inte har något emot av att några semesterdagar äts upp spenderade på en räls.
Av den anledningen är det givetvis många, inklusive jag själv, som flyger även kortare internationella sträckor. Jag var exempelvis i Paris för ett tag sedan och i fjol passade jag på att besöka Budapest. Det går snabbt och är, åtminstone hyfsat enkelt. Fast jag måste erkänna att jag inte är något fan av flyget. Det känns ALLTID stressigt. Och den senaste tiden har jag haft oflyt med förseningar, något som verkar bli allt vanligare och vanligare. SAS verkar ha ambitionen att bli nya SJ.
Om även du delar min underliggande oro och nervositet inför flyget, hoppas jag att dessa 10 restips kan vara till nytta. Vissa av dem rör flyg som är i tid, andra mer problematiska avgångar.
-
Checka in så tidigt som möjligt
För vissa är detta kanske en självklarhet, men jag har märkt att många av mina vänner inte riktigt vågar checka in online. Gör det. Bolagen har appar och hemsidor för detta. På så vis sparar man utan större ansträngning en potentiellt irriterande (och mycket stressfull) kötid.
-
Kontrollera ditt handbagage i god tid
Olika flygbolag har olika mått på handbagagen. Extra kinkiga är lågprisflyg, som ser sin möjlighet att krama ut några extra hundralappar av sina kunder. Kolla vilket mått som gäller för din resa och checka så att din väska uppfyller dessa krav. Så kan du känna dig trygg med detta, utan att behöva riskera att pröjsa extra för något så grundläggande som handbagaget.
-
Inga undangömda vätskor?
När vi ändå är inne på handbagaget, se till att dubbelkolla så att du inte har några otillåtna behållare med vätskor med dig. Enligt Transportstyrelsen ligger gränsen på fjuttiga 100 ml när det kommer till flyg inom EU, Norge, Island och Schweiz. De skriver också att det inte spelar någon roll om du har 75 ml i en behållare som rymmer 150 ml, utan det är alltså behållarens värde som gäller. Däremot är det ok om den är helt tom. Jag glömde checka detta en gång och var tvungen att skrota en större parfymflaska jag tagit med mig som present.
-
Glöm inte pennan
Ett annat tips som ibland kan vara sjukt användbart vid internationella flyg, är att ta med sig en egen penna. Om man blir tvungen att fylla i ett resekort eller deklarera varor, är det alltid smidigt att ha med sig en egen penna. Annars kan det bli en jobbig jakt/väntan på att få ta på en.
-
Lätt för att bli åksjuk? Sätt dig i mitten.
Om du, som jag, har lätt för att bli lite åksjuk så ska du välja en plats i mitten av planet. Det är nämligen det området som gungar allra, allra minst. Att flyga första-klass kan vara en schysst idé av många andra skäl. Men det kommer inte hjälpa dig mot illamåendet!
-
Solkräm på flyget? Japp!
Detta tipset är jag övertygad om att många inte har tänkt på. Jag har aldrig hört talas om det innan jag fick nys om det för ett litet tag sedan. Det säger kanske egentligen sig själv, men tydligen ligger solen på riktigt kraftigt där uppe. Har man en fönsterplats så ska man absolut se till att smörja in sig med lite solskydd. En studie visade nämligen att en timme för piloter, på 10 000 meters höjd, var lika drabbande för huden som att ligga i solarium i 20 minuter.
-
Ha nödvändigheterna nära till hands
De tidigare tipsen har handlar mycket om vad som kan göras när allt går rätt på ett flyg. De resterande kommer istället att behandla de gånger vi inte har samma tur… Det första, och kanske bästa tipset, är att alltid packa handbagaget med ett litet “survival kit”. Hygieneartiklar, klädbyte och mobilladdare är inte alls fel att ha nära till hands om man skulle behöva spendera en natt i väntan på nästa avgång.
-
Ring flygbolaget medan du väntar
När beskedet har kommit om att planet är försenat tenderar det snabbt att bli långa köer till personalen vid gaten eller bolagets informationsdisk. Du gör helt rätt i att ställa dig i kön, men se också till att ringa flygbolaget medan du väntar. Detta är det nämligen inte många som gör och det finns stor sannolikhet att du snabbare får den hjälp du behöver.
-
Acceptera inte första ersättningen
I en tid när allt fler avgångar blir försenade är det bra att veta att man har regelboken på sin sida. Enligt informationssidan AirHelp är det många som missar att stå upp för sina flygrättigheter. Har du själv blivit drabbad? Läs mer om inställt flyg ersättning.
Självklart ska man få en ny flygresa kostnadsfritt, men man ska inte nöja sig där. Blir väntan lite längre ska man också få matkuponger och kostnadsfritt boende. I vissa fall även ekonomisk ersättning. Här gäller det alltså att vara lite tuff och stå på sig, för bolagen tenderar att ge en mycket mindre generös ersättning i ett första skede i hopp om att man bara ska nöja sig med att få en ny flygbiljett.
-
Förlorat bagage? Anmäl på plats.
Det absolut mest irriterande med att flyga är att förlora sitt bagage. Det händer inte ofta, men det händer. Om du skulle ha oturen att drabbas av detta så bör du anmäla detta direkt på plats. Jag vet att det är det sista man är sugen på när man ÄNTLIGEN har landat, men flera flygbolag kräver detta för att man ska kunna få ut hela sin ersättning. Om du rapporterar efter att du har lämnat flygplatsen kan de hävda att de inte med säkerhet vet att det är de som är ansvariga för bagagets försvinnande.
Ja, med dessa 10 tips hoppas jag att du kan känna dig lite lugnare och tryggare under flygresan. För det är inte så farligt, så länge man har koll på läget och vet vad som gäller i de olika, potentiella, situationerna.