fredag, juni 2, 2023
HomeTips & Tricks3 grundtips inför att du ska låna pengar

3 grundtips inför att du ska låna pengar

Detta inlägg är sponsrat av Privatlån24

3 grundtips inför att du ska låna pengar

Ska du köpa din första lägenhet? Eller behöver du renovera sommarstugan? Då går du förmodligen i lånetankar. Här har vi har samlat 3 grundtips för vad du måste tänka igenom innan du bestämmer dig för att ta lånet!

Jämför dina alternativ lånealternativ!

Något som kännetecknar vår tid idag är valfrihet vilket generellt är bra eftersom det innebär konkurrens mellan långivarna. Baksidan är däremot att lånemarknaden kan kännas som en djungel. Det kan vara enorm skillnad på ränteerbjudanden mellan bankerna och det stora problemet om du själv ska börja jämföra räntor mellan bankerna är att varje bank då kommer att göra en kreditupplysning på dig. Detta är lite av ett moment 22 eftersom du är ute efter en lägre ränta men ett stort antal kreditupplysningar i ditt namn är något som kommer att påverka din kreditvärdighet negativt. Som tur är finns det en rad smarta tjänster som jämför dina lånealternativ åt dig, till exempel kan du jämföra lån hos privatlan24.se.

Lånetips 2: Se över din egen situation

I stort är det tre faktorer som kommer påverka vilken ränta du i slutändan får. Det första är vilken kreditvärdighet du har som kund. Detta går att påverka även på kort sikt. Några snabba tips är;

  1. Håll nere antalet UCs(se föregående punkt).
  2. Ha en medsökande, typ din sambo.
  3. Kolla om du kan låna via ditt fackförbund.
  4. Skippa onödiga kreditkort.
  5. Handla aldrig på avbetalning om du faktiskt har råd att betala up front.

Den andra faktorn är hur mycket pengar du lånar och detta beror ju självklart på ditt enskilda behov. Det är däremot viktigt att understryka att du verkligen rannsakar dig själv och din ekonomi och tänker långsiktigt. Behöver du verkligen ett extra rum i lägenheten eller räcker det med en tvåa? Om räntan stiger till 5% kommer jag då att kunna leva på ett sätt som jag vill? vad händer om jag förlorar jobbet? När kommer jag att kunna betala tillbaka lånet? Allt detta måste du fråga dig själv innan du bestämmer lånebelopp.   

Vilken typ av lån ska du välja?

Den tredje saken som påverkar din ränta är vilken bank du väljer. Detta är det enda som du har fullständig kontroll över då du tar ditt lån. Som vi nämnde i den första punkten är det viktigaste att du grundligt jämför erbjudanden från olika banker. Det går faktiskt att sätta press på bankerna särskilt om du är en attraktiv kund med hög kreditvärdighet. Förutom detta måste du även tänka igenom vilken typ av lån du ska ta och här kan vi börja med att säga att du aldrig bör ta ett sms-lån om det inte är akut. Möjligtvis om du är skyldig några ljusskygga individer mycket stålar men aldrig för konsumtion av saker som du inte behöver. Ta alltid gamla lån i beaktandes och se över möjligheterna att binda ihop dessa med det nya lånet. Tänk över din effektiva kontra din nominella ränta!

Lycka till med lånandet!    

Tyckte du om det här inlägget? Då kanske du även skulle vara intresserad av:

 Tips till dig som vill plugga ekonomi   

Hur skriver man ett CV som sticker ut från mängden?

7 Tips till dig som vill driva eget företag

5 Spartips som många har missat!

 

         

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular