tisdag, september 26, 2023
HomeTips & Tricks6 Steg till den perfekta gräsmattan

6 Steg till den perfekta gräsmattan

6 Steg till den perfekta gräsmattan

I den här artikeln ta vi dig igenom sex enkla steg som kommer din brungula gräsplätt till en skinnande grön Ankeborggräsmatta.

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Vedums Gräs

Testa jorden

Det enda sättet att veta exakt vad din gräsmatta kräver är att genomföra ett jordtest. Genom att ta reda på jordens PH-värde får du en förståelse för vilka handlingar du bör vidta för att få ett bättre gräs. Enligt experter ligger ett normalt PH för gräsmattor mellan 6 och 7. Beroende på vad ditt PH-värde är kommer du att behöva köpa olika sorters gödsel. Om du vill genomföra ett jordtest kan du antingen anlita en expert eller köpa ett eget do-it-yuorself-test.

2. Sanering

När du vet vad du ska använda för gräskräm(läs gödsel) till mattan är det dags att rensa. Plocka bort stenar, pinnar, löv. Skaffa en ordentlig kratta och kavla upp armarna. En ordentlig krattning är viktig för rensa bort fjolåret döda gräs.

3. Lufta marken

När du har krattat är det dags att lufta gräsmattan. För att göra detta skaffar du en så kallad ”luftare, vilket påminner om en gräsklippare men istället för att klippa gräset så petar denna hål i marken. Detta möjliggör för ett bättre luft-och vattenflöde hos din gräsmatta.

4. Förbehandla mot ogräs

Nu är det dags att förbehandla gräset för att hålla ogräs borta. Du använder medel som exempelvis roundup håller du småjävlarna (som min Pappa brukar kalla dem) borta.

5. SÅ!

När du har förbehandlat mot ogräs är det dags att så-om gräsmattan. Möjligtvis vill du så-om hela gräsmattan eller endast delar av den. Vilken typ av frön du ska använda beror på vilket resultat ditt jordtest gav. Använd även en vattenspridare för att hålla marken fuktig.  

6. Gödsel

Sist men inte minst är det dags för att gödsla!

Slutligen lägger vill ut en varning. Man kan bli sugen på att gå ut och puttra med gräsklipparen så fort man ser att det börjar ta fart men ha is i magen. Det är bättre att låta gräset växa lite längre innan du klipper det för i början av säsongen.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular