Lifestyle,  Mat & recept,  Tankar

Nej, nu får det vara nog

Jag har nog tidigare nämnt att jag lider av en släng av IBS. Ja, jag är självdiagnostiserad men eftersom att vi alla i min familj är känsliga mot en del matvaror och min mamma har IBS, så är jag inte direkt förvånad om jag på pappret har det jag med. Jag utgår iallafall från det och jag vet att jag inte är varken gluten eller laktosintolerant. Men däremot är jag väldigt känslig mot bland annat dem två delarna samt mycket annat, jag vet hur jag ska hantera det dock. Den senaste tiden har jag varit rätt stressad, inget jag egentligen lagt märke till men så fort jag tappar motivation till träning, min mage börjar strula och huden likaså, ja då är det tydliga tecken på att jag måste varva ned och se över vad som gör mig stressad för att inte kollapsa totalt och bli sjuk. När jag var liten blev jag alltid sjuk, dvs förkyld eller annat liknande när jag blev för stressad. Det berodde också på en annan grej i min kropp men det vill jag inte ta upp än riktigt, stressen var iallafall inte något som funkade för min kropp och det visade sig genom att jag blev sjuk helt enkelt. 

Under den senaste veckan har min mage verkligen sagt ifrån. Jag har inte orkat träna som vanligt, eller jo, när jag väl varit på gymmet har det gått bra men det är hela processen innan som jag inte orkat, vilket gjort att jag tränat lite mindre än vad jag brukar. Jag har slarvat med kost, inte för att jag är särskilt strikt med den alls, men jag har utsatt min IBS-mage för allt som den verkligen inte gillar, och jag har dessutom inte varit bra på att dricka vatten och rensa kroppen inifrån och ut. Så, igår blev det bara kaos pannkaka i kroppen efter min flygresa och jag fick så galet svullen mage. Där och då bestämde jag mig för att nej, nu får det vara nog. Jag orkar inte gå runt och vara svullen, speciellt inte när jag kan göra något åt det. 

SÅ. Idag satte jag och Gustav oss ned och skrev ned en liten lista på saker vi ska tänka på framöver när det gäller kroppen och kosten. Gustav har också en del mat-känslighet och har en del allergier, så vi båda två behöver tänka ett steg extra ibland för att må så bra som möjligt. Vi pratade lite med G’s läkare i laget och sen pratar vi vidare om det hemma. Vi kom fram till en del saker som vi ska tänka på framöver:

 • Utesluta laktos
 • Köpa växtbaserade “mejeriprodukter” (något vi brukar göra vanligtvis)
 • Trappa ned på både kyckling och kött (vi äter sällan rött kött men kyckling ska vi dra ner på)
 • Äta mer fisk överlag (vit fisk är väldigt snällt mot magen!)
 • Utesluta lök under 1 veckas tid för att se hur magen reagerar (lök är väldigt starkt för magen, speciellt när man redan är känslig)
 • Äta glutenfria flingor/granola på morgonen
 • Äta glutenfritt så gott det går
 • Efter jul (ja det är omöjligt annars…) ska vi under januari månad vänja av oss från socker, vi vill såklart fortfarande unna oss osv, missförstå mig inte, men vi behöver dra ned på sockret för att inte bli beroende av det. Vilket jag varit tidigare.
 • Försöka dricka minst en vattenflaska med citronvatten varje dag

Det ska bli spännande att se vart detta kan leda! Är trött på att ha svullen mage. Vi har pratat mycket om att gå över till en vegetarisk kost, vilket jag egentligen redan äter mycket av. Men vi får ta ett steg i taget och börja med att trappa ned och finna det vi gillar, vi båda skulle vilja äta 80% vegetariskt hemma så vi ska försöka sträva efter det! Är mest taggad på hur det kommer påverka oss båda att utesluta laktos och gluten, det är det vi båda två reagerar mest på liksom, men måste ännu en gång påpeka att jag redan vet om att det inte handlar om allergi mot dem två. 😉 

Är det någon som känner igen sig i allt detta och vill prova samma? Vore så kul att se hur ni reagerar på detta också. 😀 

Inlägget till ära, här har vi halloumi-stroganoff, godaste!!!! Ni hittar receptet HÄR.

2 Comments

 • alva efraimsson

  Hejsan!
  Åh vilket intressant inlägg<33 Vill du skriva lite mer om när du var sockerberoende? Är själv väldigt förtjust i sötsaker mm och blir oftast lite för mycket :/ har du tips på hur man kan minska sockerintaget eller hur man ska göra för att bara vilja ta en liten bit? kram <333

 • Annie

  Absolut helrätt! Kör på! Gjorde också den förändringen efter Australien, började med en renare kost, mindre behandlad mat, äter inget som jag misstänker socker finns gömt i. Det ska vara enkelt och sunt, tex osötad plantyoghurt före jordgubbs/vanilj! Rullade på och åt bra proteiner som mättar, mer veg kost & mindre stärkelser. min mage mår mycket bättre. Hyn är så fin dessutom, mer lyster. I samband med träning gick jag även ner 14.5 kg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *