Q/A,  Resor,  Tankar

Q/A: Det här med att flyga

Q:

Menar inget illa, för jag känner inte dig och jag kanske inte har full koll såklart. Och du inspirerar mig på många plan! MEN, jag får lite ångest av hur mycket du verkar flyga. Hur många flygresor har du gjort detta år och hur tänker du själv kring det?

Jag är absolut ingen flygmotståndare och anser att man får flyga endast för att man vill uppleva en annan plats som man inte kan ta sig till på annat sätt, även om det inte är absolut nödvändigt. Men får känslan av att du flyger hit och dit utan någon egentlig tanke på det öht.

Det jag menar är att även fast man gillar att resa kan man ju försöka prioritera sina resor men även PLANERA för att vara lite mer miljövänlig. T.ex planera en längre resa till London för att uppleva allt man vill, istället för att flyga dit 2-3 ggr på väldigt kort tid. Eller på andra sätt försöka tänka till på ett smart sätt men som ändå passar sitt eget liv.

Återigen, jag försöker inte vara otrevlig på något sätt. Jag är bara nyfiken på hur du tänker. Och jag tycker att du verkar vara en superhärlig tjej!

Kram

Hej!

Först och främst, jag vet att detta är ett riktigt känsligt ämne. Jag har knappt velat yttra mig om det eftersom jag vet hur otroligt stora diskussioner det kan skapa när man berättar om sina flygvanor, miljötänk osv osv. Jag tycker det är BRA att det uppmärksammas och har blivit ett sånt centralt ämne i dagens samhälle och jag tycker verkligen om den stora förändringen som jag själv tycks se i folks beteenden när det kommer till miljötänk.

Men tillbaka till din fråga. Jag skulle aldrig sätta mig på ett flygplan “bara för att”. Att jag flyger utan att ha en endaste tanke på det stämmer inte alls, jag har ofta ångest kring flygandet och tänker verkligen till en extra gång innan jag bokar något. MEN, jag lever ett liv där i princip ingenting går att planera. Min pojkvän spelar professionell fotboll och har en lång ledighet per år, dvs ca 1-2 månader på sommaren. Annars jobbar han precis hela tiden, tränar, spelar matcher, reser iväg, och har en ledig dag per vecka som oftast behöver gå åt till att bara vara hemma och återhämta sig. Just i hans yrke kan det ibland vara så att coach bestämmer från ingenstans att “Nästa helg får ni ledigt!“. Och det betyder att vi kanske får två dagar att kunna göra något tillsammans på. Ett vanligt par hade såklart kunnat bestämt långt i förväg att någon helg i december vill vi åka till London! Men det finns tyvärr inte i vårt liv. Allt vi gör blir tyvärr 9/10 gånger spontant, hade vi inte utnyttjat dem tillfällena så hade vi aldrig fått tiden till att göra något tillsammans som par, förutom vardagslivet som vi lever dag in och dag ut.

Förutom att aldrig kunna planera något mer än två veckor i förväg, så handlar många av våra resor om det sociala livet med våra familjer och vänner. Vi har vänner utplacerade på helt galet många ställen i världen, och det går inte att ses på annat sätt än att till exempel mötas upp någonstans där alla kan ta sig, i vårt fall, London. Många av våra allra bästa vänner bor i England och vi åker inte till London i syftet av att upptäcka eller sightseeing längre, det är i syfte av att få träffa våra vänner och få någon sorts boost av en gemenskap. Här i Belgien har varken jag eller Gustav vänner som vi umgås med på det viset, han har sina lagkamrater absolut, men det är som alla andras kollegor på jobbet liksom. Och i mitt fall har det varit väldigt speciellt att skaffa mig ett socialt liv här hur jag än har försökt.

Jag är mycket medveten om mina flygvanor och jag vill poängtera att jag verkligen har en baktanke bakom mina resor, även om det kanske inte låter så. Många av mina vänner som lever ett liknande liv som jag känner samma ångest, men vad ska man göra? Min familj bor hemma i Sverige och om jag vill träffa dem så går det inte att ta sig dit på annat vis än att flyga. Klart att det går, men jag har inte körkort och kan inte köra, dessutom tar det nästan ett dygn med både bil och tåg som jag istället kunnat spendera ihop med min familj.

Det är inte synd om mig. Det är inte det jag försöker få fram här, jag försöker mest förklara för dig hur mitt liv ser ut, och varför jag inte kan planera saker i förväg och varför det är viktigt för oss att ibland ta oss till vissa platser. I ett drömscenario hade alla våra vänner bott i samma land, Gustav hade varit ledig på helgerna som dem flesta andra, och vi hade kunnat ta en vecka off då och då istället för att få två dagar någon gång ibland. Men nu ser det inte ut så, och det är inget jag kan göra åt saken. Jag hade kunnat välja bort att inte träffa mina vänner eller min familj, och jag hade också kunnat välja bort att inte resa en endaste gång den där spontana helgen med min pojkvän. Men det hade inte gjort mig lycklig. Jag hade blivit instängd, och jag och Gustav hade förmodligen gått varandra på nerverna om vi aldrig hade fått göra något spontant sådär.

(edit: vi flyger ju såklart inte varje gång han får två dagar ledigt!! Ibland väljer vi att bara stanna hemma eller ta bilen eller tåget till något ställe i närheten, men mitt svar är riktat till just dem gångerna vi flyger.)

Jag hoppas du fick en inblick i varför det ser ut som det gör. Jag är medveten, absolut, och det är många gånger jag skäms. Visst är det tragiskt att jag ska skämmas över att jag vill hem och krama om min mamma och pappa.. Som är så självklart i många andras liv.

Vi tänker väldigt mycket på miljön i andra sammanhang här hemma, det har verkligen gått från 0-100 det senaste året för oss, och det är jag stolt över.

Jag är ledsen att mitt svar inte var det du kanske ville höra, men detta är min verklighet och jag står för det jag gör och säger. Jag hoppas verkligen att vi med åren kan få en bättre punkt där vi slipper flyga så mycket om vi vill ta oss någonstans.

Kram på dig!

3 Comments

 • Sarah

  Aaah I feel you. Its so nice to read this because Finally there I someone I can relate to. I dont think anyone knows How it is to have a life partner that plays proffesional football before they have tried it them selves.

  Its hard mentally to not be able to plan your life or settle like everyone else can, But at the same time there is something exciting about it and you try to be positive and think about How lucky we are that get to live in different places, learn about new countries etc..

  Dont listen to anyone trying to say something bad about this; they most likely dont have any idea How it is for us.

  You rock! Sont stop being yourself, you inspire me in so many ways, and I just love your blog and instagram because I can relate so much to the feelings you have❤️ Much love

 • Ellen

  Hej igen!

  Tack för svaret!! Superbra av dig att ta dig tiden att svara på ”kritik” som många andra väljer att strunta i. (Nu var det kanske inte menat som kritik utan mer nyfikenhet men du förstår vad jag menar säkert)

  Jag förstår såklart att ditt flygande har mycket att göra med att du bor långt ifrån familj och vänner samt att din pojkvän har ett annorlunda arbete.

  Jag var mest fundersam över att förutom att du behöver flyga mer än andra just på grund av den anledningen, att du utöver det flyger väldigt mycket för nöjes skull och även det mer än många andra. Lät speciellt så i det inlägget jag kommenterade frågan på. Typ ”ge tips på var vi kan resa i helgen” och där är JAG personligen av åsikten att man ska tänka på miljön och om man behöver be om tips kanske stället man reser på inte var så ”nödvändigt”. MEN SÅKLART är det lätt att misstolka över text, som någon man själv inte känner har skrivit, och du kan ha menat annorlunda än hur jag tolkade det.

  Och du ska absolut inte skämmas. I detta svaret låter det som att du är medveten om både miljön och att du flyger mycket, samt att du försöker göra ditt bästa i den situationen du befinner dig. Jag försökte göra dig uppmärksam ifall det var så att du inte brydde dig eller ifall du själv var omedveten om det, för jag tycker att miljöfrågan är viktig. I framtiden kanske du har en annan situation där du slipper flyga så mycket, och om inte, så är du ändå medveten och gör ditt bästa på andra plan. SKITBRA!

  Återigen, hoppas du inte tog illa upp men det verkar inte så som tur är! Det finns ingen anledning att kritisera andra onödigt hårt samtidigt som det är viktigt att vi försöker utbilda varandra för att alla ska bli mer medvetna tycker jag. Både i miljöfrågan och andra samhällsproblem.

  Mvh tjejen som kommenterade frågan och som själv ska göra en flygresa över halva jordklotet i år..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *