Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Kardemummabullar

​I går blev det en hel del tid i köket där jag tog fram fyra nya recept, där ett av dem blev saftiga kardemummabullar. Jag har knappt bakat bullar och var smått orolig för att misslyckas med det här receptet, men de blev hur goda och saftiga som helst. Nu vet jag att jag kan baka bullar, jag behöver bara ha tillräckligt med tid och inget inplanerat under dagen –  då blir det perfekt. Ni kommer att få se fler bullrecept framöver, men speciellt under nu innan kanelbullens dag! 

Receptet finner ni nedan.

 

Ingredienser – 12 stora 24 små

1/2 paket jäst

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

2 1/2 dl mjölk

75 g rumsvarmt smör

1 tsk salt

8 dl vetemjöl

Kardemummafyllning

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver 

Sockerlag

2 dl kallt vatten

1 dl strösocker

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver 


Gör så här

Smula jästen i en bunke & tillsätt mjölk. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de torra ingredienserna & spara ca 1/2 dl av vetemjölet till utbaket. Låt degen arbeta i en hushållsassistent eller i en matberedare. Tillsätt smöret under omrörning & låt degen arbeta i ca 10 minuter. Tryck till degen & lägg den i plastfolie. Låt den vila i kyl i ca 30 minuter. Tag ut degen & arbeta den på ett mjölat bakbord. Kavla degen tunn i en rektangulär form. Bred ut fyllningen & vik degen på mitten. Skär tunna remsor som är ca 1 cm breda. Ta två remsor & vrid ihop dem. Forma remsorna till bullar & placera dem på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timma. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem i ca 12-15 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta. Pensla bullarna med sockerlag & låt de sedan svalna på ett galler. Garnera med strösocker. Förvara bullarna torrt eller frys in dem i påsar. 

Kardemummafyllning

Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. 

Sockerlag

Rör ihop vatten, socker & vaniljextrakt. Låt stå tills bullarna ska penslas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 tankar om “Kardemummabullar”