Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Apelsinkladdkaka

Ännu en vecka med strålande solsken. I dag har jag suttit ute i flera omgångar i solen och bara haft det gött. En fördel med att jobba hemifrån nu är att jag får extra många soltimmar och det mår jag väldigt väl av. Jag hoppas att det här vädret håller i sig framöver och att det blir en kanonsommar!

Häromdagen ställde jag frågan i Instagram story vad för typ av recept ni skulle vilja ta del av framöver. Det var flera av er som önskade recept med citrusfrukter. Så här är ett mumsigt recept på en krämig och kladdig apelsinkladdkaka garnerad med apelsinskivor som har karamelliserats i smör och socker. Jag är inte så förtjust i just citrusfrukter i bakverk, eller frukter över lag men den här blev över förväntan. Jag ska testa att baka en liknande med både citron och lime. Så håll utkik!

Ingredienser – 10 portioner

Kladdkaka 

100 g smält smör

2 dl strösocker

2 st ägg

1 1/2 dl vetemjöl

2 apelsiner

Rivet skal från 1 apelsin 


Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Tvätta apelsinerna i ljummet vatten. Riv av skalet från en av apelsinerna och tillsätt i sockerblandningen. Dela sedan apelsinen på mitten och pressa ut saften i sockerblandningen. Tillsätt mjölet under omrörning och rör till sist ner det smälta smöret. Klä en rund springform (ca 20 cm i diameter) i bakplåtspapper. Häll över smeten i formen och garnera med apelsinskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter. Tag ut och låt svalna. Klart för servering! 


Karamelliserade apelsinklyftor

Dela den ena apelsinen i tunna skivor. Lägg en matsked smör och en matsked strösocker i en stekpanna. Låt smöret och sockret karamelliseras på låg värme. Lägg sedan ner apelsinklyftorna och låt puttra på medelvärme i ca 15 minuter. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *