Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Kärleksmums

Ännu en härlig vårdag med strålande solsken. I förmiddags bestämde vi oss att ta en liten biltur runt i Skaraborg. Vi åkte bland annat till Varnhem och gick runt i miljön vid klostret. Det är så vackert där och likaså landskapet runt om. När vi kom hem hängde vi på balkongen och satt där i någon timme i strålande solsken. Så härligt!

Härom kvällen bakade jag två av min sambo Teodors fravoritkakor, nämligen kärleksmums och tigersockerkaka. I går frågade jag er på Instagram vilket av recepten ni ville ha i kväll och kärleksmums fick överlägset flest röster. Så här har ni ett riktigt mumsigt recept på kärleksmums. Jag har nämligen gjort om ett tidigare av mina kärleksmumsrecept till en mer “torr-saftig” variant än en “kladdig-saftig” variant. Jag tror ni förstår vad jag menar. Kakan fick 5 av 5 av min kära sambo och det är ju ett gott betyg!

Önskar du att få kakan mer kladdig kan du minska antalet minuter av gräddning i ugn. Testa istället att grädda kakan i 10-12 minuter och låt den stå i kyl innan glasyren breds på. Då blir den riktigt god!

Är du en riktig kaffeälskare? Tillsätt då 1 tsk kaffepulver i glasyren och i kakan för att få en mustigare kaffesmak. Det blir verkligen så gott!

Ingredienser – 18 stycken

100 g smör

2 dl strösocker

3/4 dl kakao

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

Glasyr

75 g smör

1/2 dl kakao

5 dl florsocker

2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker

2 msk kallt kaffe

Garnering

Kokosflingor


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda kakao och socker. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda ner mjöl och smör. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en fyrkantig ugnsform klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter. Stick hål med en gaffel på toppen av kakan, då blir den mycket saftigare när glasyren får rinna igenom. Bred ut glasyren ovan och toppa sedan med kokosflingor. Förvara dem i kyl och ät inom en vecka eller frys in där de håller sig i ca 2 månader. 

Glasyr

Smält smöret i en kastrull. Vrid ner värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på svag värme i några minuter tills det har blivit en tjock och len konsistens. Låt stå i 2 min innan den breds ut på kakan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *