Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Karamellrullar

Redan onsdag och i morgon är det “fredag”. Vi kommer att fira Valborg hemma med tacos, hembakat och något bra TV-program. Jag och Teodor älskar programmet “Vem bor här” så jag tippar på att det är det vi kommer att se i första hand. Om ni har några andra bra TV-programs-tips får ni jättegärna kommentera nedan.

I veckan bakade jag ett gäng fudgy brownies med karamellsås och chokladpretzel. De blev så goda. Varje gång jag bakar brownie skär jag alltid bort de yttersta kanterna, som oftast blir ojämna och fula. Dock är det inget fel på smaken, så jag sparar alltid kanterna och mixar dem till en smulblandning. Av resterna från senaste browniebaket bakade jag en ny variant på dammsugare, med en krämig karamellfyllning. De här bara MÅSTE ni testa!

Tycker du inte om marsipan eller helt enkelt inte tål det går det att byta ut mot sockerpasta, eller varför inte doppa bitarna helt i smält choklad? Just den här ljusblå marsipanen har jag själv köpt på Panduro från märket Odense. Marsipan och sockerpasta finns även att köpa i vanliga matvarubutiker.

Tanken var att kanterna skulle doppas i Dulcey choklad, men den var tyvärr för gammal och har stått illa till och fått sol på sig. Den höll inte sin goda kvalité så jag tog mjölkchoklad istället, som alltid är ett säkert kort.

Ingredienser – 10 rullar

Ca 2 dl kaksmulor från exempelvis brownie

2 dl karamellsås (2 msk till smeten)

Garnering

200 g marsipan

150 g mjölkchoklad

1 msk kokosolja


Gör så här

Mixa kaksmulorna tillsammans med 2 msk karamellsås tills det har blivit en fast smet. Låt stå i kyl i ca 30 minuter. Tag ut smeten och lägg ovan på ett bakplåtspapper. Platta till smeten och placera sedan ett bakplåtspapper ovan smeten. Kavla ut den till en rektangulär form ca 10 x 20 cm. Bred ut ett lager med karamellsås i mitten av kakan och rulla försiktigt ihop till en rulle. Rulla in rullen i bakplåtspappret och låt vara i kyl under tiden du kavlar ut marsipanen. 

Garnering

Kavla ut marsipanen på ett bakplåtspapper. Strö ut lite potatismjöl om marsipanen lätt fastnar i bakplåtspappret. Kavla marsipanen till en rektangulär form ca 10 x 20 cm och rulla in chokladrullen i marsipanen. Låt rullen vara i frys i ca 30 minuter. Smält choklad och kokosolja i en liten djup skål. Tag ut rullen och dela den i lika stora bitar. Doppa vardera sida i chokladen och låt de sedan stelna i kyl. Klart för servering!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *