Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Glasstårta

Långhelg vilket betyder en massa tid i köket med att ta fram nya läckra recept. Hemmakontoret har blivit förlängt ytterligare och vi beräknas kunna gå tillbaka till kontoret då semestern börjar dra igång. Känns konstigt att jag har jobbat hemifrån nu i över två månader, jag längtar verkligen tillbaka nu, men jag längtar mest till att få träffa mina härliga kollegor och komma in i rutiner.

I går testade jag en ny variant på hemgjord glass som görs helt utan glassmaskin. Resultatet blev till en glasstårta med smak av karamell med ett täcke chokladganache och hackad mandel. Glasstårtan innehåller inget vitt raffinerat socker utan är sötad med stevia. En perfekt lördagsdessert som du svänger ihop på ett kick.

Till själva ganachen har jag använt en sockerfri mjölkchoklad som jag har köpt på ICA. Det finns, oftast, ett stort utbud på sockerfri choklad i de flesta matbutikerna. Kika bland det sortimentet, så bör ni hitta något gott. Jag använde mjölkchoklad från Cloetta.

Ingredienser – 6 portioner

Glasstårta

6 dl vispgrädde (3 dl till karamellsåsen och resten till vispning)

1 msk smör

2-3 msk stevia

1 msk sockerfri fibersirap alt. dadelsirap 

1 tsk vaniljpulver

1 nypa flingsalt

Chokladganache

150 g mjölkchoklad

1 1/2 dl vispgrädde

Garnering

Hackad mandel 


Gör så här

Glasstårta

Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på medelvärme i ca 25 minuter tills det har blivit en rinnig karamellsås. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa resten av grädden vitt och luftigt i en bunke. Rör ner karamellsåsen och rör om med en slickepott. Häll över smeten i en form och låt stå i frys i ca 2 timmar. Tag ut och häll på ganachen och hackad mandel. Låt stå i ytterligare 2 timmar i frys innan servering. 

Chokladganache 

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp på svag värme. Häll över grädden ovan chokladen och rör om till en len smet. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *