Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Citrontårta med citronmarängsmörkräm

I betalt samarbete med Dr.Oetker.

Juni är här och vi är mitt inne i examenstider. På onsdag, nu till veckan, tar min lillasyster studenten. Det känns helt galet att det är fem år sedan jag tog studenten och att det nu är hennes tur. Jag hoppas att de får en minnesvärd dag, fint väder och få känna ett lyckorus genom hela kroppen. Bra kämpat alla studenter, ni är alla fantastiska!

Så här i examenstider kan det vara trevligt att bjuda på något gott till fikat, som den här citrontårtan med citronmarängsmörkräm, som jag har tagit fram i ett samarbete med Dr. Oetker. Receptet kan kännas långt när man först läser det, men vet ni vad, den här tårtan är riktigt enkel att göra och resultatet blir så bra!

Själva marängerna är färgade med Dr. Oetker Gul Gelfärg samt Rosa Gelfärg. Ett enkelt sätt att få lite finare utseende på marängerna än att bara låta de vara helt vita.

Ingredienser – 8 portioner

Tårtbotten

5 st rumsvarma ägg

2 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk Dr. Oetker Bakpulver

3 dl vispgrädde till montering 

Lemoncurd

Saft från 2 citroner

Rivet skal från 1 citron

3 st äggulor

1 dl strösocker

1 tsk majsstärkelse

50 g smör

Marängsmörkräm

125 g rumsvarmt smör 

3 st äggvitor

1 dl strösocker

1 msk lemoncurd 

Dr. Oetker Gul Gelfärg

Maränger

1 påse (185 g) Dr. Oetker Perfect Meringue 

75 ml kallt vattenGör så här

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp. Sila ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smet på stickan är kakan klar. Låt svalna på ett galler. 

Dela sedan kakan i tre lika stora delar innan montering. Spritsa en kant med uppvispad grädde på nedersta tårtbotten och bred ut ett lager med lemoncurd i mitten. Lägg på den andra tårtbotten och upprepa samma sak igen och avsluta med sista tårtbotten. Klä in tårtan i marängsmörkräm och se till att den får ett jämnt och fint lager. Garnera till sist med marängerna och fäst dem längs med kanten och på toppen av tårtan. Klart för servering. 

Lemoncurd

Tvätta av citronerna noga. Koka ihop citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull på medelvärme. Rör ner smöret och majsstärkelse blanda till en jämn smet. Tag åt sidan och låt stå i ca 15 minuter. 

Marängsmörkräm 

Häll äggvitor och socker i en värmetålig bunke eller skål. Sätt bunken ovan ett vattenbad. Se till att vispa hela tiden fram tills att sockerkristallerna har löst upp sig. Tag åt sidan. Fortsätt att vispa med en elvisp. Börja vispa på en låg hastighet och öka successivt. Vispa tills det har blivit en vit och fluffig konsistens. Sluta vispa när smeten har svalnat, efter uppskattningsvis 7 minuter. Tillsätt sedan smöret lite i taget och vispa ytterligare i några minuter med elvisp. Rör till sist ner lemoncurd.

Maränger

Sätt ugnen på 100° varmluftsugn. Vispa pulvret och vatten med en elvisp på låg hastighet och öka sedan successivt. Vispa i ca 3 minuter tills det har blivit en fluffig och stel maräng. Förbered tre spritspåsar med olika tyllar. Lägg en klick rosa gelfärg i en av spritspåsarna och gul gelfärg i den andra. Häll över marängsmeten i spritspåsarna och spritsa ut små maränger på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Tag ut och låt marängerna kallna. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *