Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Vaniljsnurror

I morgon är det dags för min lillasyster att ta studenten. Hela eftermiddagen/kvällen har gått åt till förberedelser inför morgondagen. Jag har knappt hunnit baka den senaste veckan, eftersom det varit så mycket med jobbet och förberedelser inför studenten. Men förra veckan lyckades jag klämma in ett bullbak mellan varven. Jag bakade en ny variant på vaniljbullar, som jag själv kallar för vaniljsnurror. Det är mitt grundrecept på bullar fast jag har uteslutit kanel/kardemumma och ersatt med enbart vanilj, men det är inte allt. De har nämligen en mittendel fylld med hemkokt vaniljkräm – så mumsigt! De här bullarna är både enkla att baka och passar utmärkt att servera till fikat vid exempelvis studentmottagning eller varför inte till skolavslutningsfikat. Ni bara måste testa dem!

Ingredienser – 12 bullar

25 g jäst 

75 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl mjölk 

1 dl socker 

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

8 dl vetemjöl


Fyllning 

100 g smör

1/2 dl strösocker  


Sockerlag

1 dl kallt vatten

2 tsk agavesirap

Vaniljkräm

2 st äggulor

2 dl standard mjölk

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

1 msk maizena 
Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke och tillsätt smör och mjölk. Låt arbeta i en hushållsassistent eller i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i ca 10 minuter tills den har blivit fast. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kyl i 30 min. Arbeta degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär form. Bred ut smör och socker. Vik degen på mitten. Skär centimetertunna remsor ca 1 cm breda. Rulla ihop två remsor och forma till en bulle. Placera bullarna på en bakplåt klädd i bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timma. Tryck till i mitten av bullen och spritsa vaniljkräm. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler. Förvara de torrt eller frys in dem direkt. 

Sockerlag

Vispa ihop vatten & agavesirap tills sirapen har löst upp sig.


Vaniljkräm

Koka upp alla ingredienser i en kastrull på svag värme tills det har tjocknat. Rör om under tiden så att det inte bränns vid. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna. Häll över vaniljkrämen i en spritspåse och förbered till att spritsa bullarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *