Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Jordgubbstårta

Det har ekat tomt här ett tag. Jag har haft fullt upp, varit så trött och knappt bakat någonting. Förra veckan tog min syster studenten, jag har haft mycket på jobbet med förberedelser nu innan de flesta går på semester och sen har jag passat på att njuta av det fina vädret. Det känns nästan overkligt att morgondagen kommer bestå av strålande solsken och en temperatur mellan 25-27 grader. Nyp mig. Tror knappt att det är sant.

Så i går kväll fick jag en idé och började baka en ny slags jordgubbstårta med fluffiga luftiga bottnar, hemkokt vaniljkräm, färska svenska jordgubbar och vispad grädde. Kan det bli mer somrigt än så? Tror inte det.

Den här tårtan är svår att misslyckas med. Tårtbotten är väldigt stabil och tål mycket fyllning, samtidigt som den är busenkel att baka. Jag delade tårtan i tre lika stora delar, men det går att dela upp den i ännu fler våningar. Den här mumsiga tårtan ska vi äta på i morgon och njuta av det fina vädret. Hoppas att ni får en trevlig Midsommar!

Ingredienser – 8 portioner

Tårtbotten

5 st rumsvarma ägg

2 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 dl jordgubbssylt till fyllning

3 dl vispgrädde till montering 

1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

2 st äggulor

2 dl standard mjölk

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

1 msk maizena 


Gör så här

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp. Sila ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smet på stickan är kakan klar. Låt svalna på ett galler. 

Dela sedan kakan i tre lika stora delar innan montering. Spritsa en kant med uppvispad grädde på nedersta tårtbotten och bred ut ett lager med jordgubbssylt i mitten. Lägg på den andra tårtbotten, spritsa grädde runt kanten och bred ut vaniljkräm i mitten och lägg sedan på den sista botten. Klä in tårtan i vispad grädde och spackla längs med kanterna. Garnera med skivade jordgubbar och spritsad vispgrädde på toppen.

Vaniljkräm

Koka upp alla ingredienser i en kastrull på svag värme tills det har tjocknat. Rör om under tiden så att det inte bränns vid. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna. Häll över vaniljkrämen i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i kyl i ca 30 minuter innan garnering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *