Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Citronrutor

Jag har haft en helt ljuvlig helg med strålande solsken, värme, kvällsdopp i sjön, solat på stranden och bara tagit det lugnt. Den här helgen har verkligen känts som semester och jag hoppas på minst lika fint väder när jag verkligen går på semester, dvs. om två veckor.

I dag vill jag bjuda på ett mumsigt och friskt recept på citronrutor med glasyr. Riktigt goda munsbitar som smakar extra bra i sommarvärmen. Jag strösslade på lite rivet citronskal ovan glasyren för att få en bra balans mellan det söta och syrliga i kakan. De här bara måste ni testa!

De här blir så där fudgy och lagom sega, precis som blondies/brownies ska vara, tycker åtminstone jag. Har du ingen rektangulär ugnsform funkar det lika bra i en långpanna, men tänk då på att de blir aningen tunnare, därför rekommenderar jag dubbelsats av smeten för ett liknande resultat av att grädda i en ugnsform.

Ingredienser – 20 stycken

100 g smält smör

2 dl strösocker

2 st ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Saft från 1/2 citron

Rivet skal från 1/2 citron

Glasyr

2 dl florsocker

1 msk kallt vatten

1 tsk citronsaft Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Rör ihop ägg, socker, citronsaft och citronskal i en bunke. Tillsätt mjölet under omrörning och rör till sist ner det smälta smöret. Klä en rektangulär ugnsform (ca 20 x 30 cm) i bakplåtspapper. Häll över smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Tag ut och låt svalna. Garnera med glasyr och rivet citronskal. 

Glasyr

Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp. Är glasyren för hård, tillsätt lite till vatten och vispa igen. Låt glasyren vila i kyl i ca 20 minuter innan du garnerar kakan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Citronrutor”