Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Laktosfri Kolapaj

God kväll! Jag är precis hemkommen från en härlig kvällspromenad. Vi lyckades uppleva tre olika vädertyper, sol, blåst och ösregn. Snacka om svenskt sommarväder. Skönt med lite omväxling i väderleken, det är så mysigt att vara inomhus när man hör hur det smattrar utanför!

I helgen bakade jag en riktigt mumsig laktosfri No Bake paj med en len salt karamellfyllning. Ruskigt god paj och så himla enkel att göra. Det är så tacksamt i dessa varma tider med bakverk som inte kräver någon gräddning i ugn. Håller ni med?

Ingredienser – 8 portioner

Pajskal

80 g Tom och Jerry-kex

1 dl havregryn

100 g laktosfritt smör


Karamellfyllning

100 g laktosfritt smör

1/2 dl sirap

2 dl strösocker 

1 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker

2 krm saltGör så här

Pajskal

Mixa kakorna i en matberedare, eller i en mortel, tills det har blivit en smulig blandning. Tillsätt havregryn och mixa ytterligare en gång. Smält smöret och rör ner i smulblandningen. Smörj en rund springform (ca 20 cm i diameter). Bred ut smulblandningen och forma ett pajskal med hjälp av en fuktig sked. Se till att det täcker minst 2 cm upp längs med kanten. Låt stå i frys under tiden karamellfyllningen görs. 


Karamellfyllning

Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på medelvärme i ca 12 minuter tills det har blivit en seg och tjock konsistens. Häll över smeten i pajformen. Låt stelna i kyl. Servera med vispad grädde och valfritt strössel.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *