Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Sockerfri Twixglasstårta

I dag har jag varit inne en sväng på kontoret, det var över tre månader sedan jag var där sist och det kändes skönt att både få stå vid skrivbordet, sitta på kontorsstolen (som egentligen inte är så himla bekväm) och träffa några av mina kollegor. Nu längtar jag tillbaka till de ”vanliga” rutinerna igen och hoppas att pandemin når sitt slut snart.

Den här helgen hann jag baka en del mellan skurarna, det har ju verkligen varit ett perfekt ”bakväder” och resultatet blev två olika varianter på Twix. En sockerfri twixglasstårta och ett gluten- & laktosfritt recept på Twixkakor. Inget av receptet kräven gräddning i ugn, så det är så kallade No Bake-recept. Perfekt under sommaren när det ibland är för varmt för att ens vilja använda ugnen. I kväll bjuder jag på den sockerfria varianten. Trevlig kväll!

Ingredienser – 6 portioner

Botten

2 1/2 dl havregryn

75 g smör

Glasstårta

6 dl vispgrädde (3 dl till karamellsåsen och resten till vispning)

1 msk smör

2-3 msk stevia

1 msk sockerfri fibersirap alt. dadelsirap 

1 tsk vaniljpulver

1 nypa flingsalt

Chokladganache

150 g mjölkchoklad

1 1/2 dl vispgrädde


Gör så här

Botten

Smält smöret i en kastrull och tillsätt havregryn. Önskar du få mindre bitar av havregryn så kan du enkelt mixa dem eller mortla dem innan du rör ner dem i smöret. Bred ut havreblandningen i botten av en rund springform (ca 20 cm i diameter) och se till att hela botten är täckt. Låt stå i frys under tiden glassen görs.

Glasstårta

Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på medelvärme i ca 25 minuter tills det har blivit en rinnig karamellsås. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa resten av grädden vitt och luftigt i en bunke. Rör ner karamellsåsen och rör om med en slickepott. Häll över smeten i springformen och låt stå i frys i ca 2 timmar. Tag ut och häll på ganachen. Låt stå i ytterligare 2 timmar i frys innan servering. 

Chokladganache 

Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp på svag värme. Häll över grädden ovan chokladen och rör om till en len smet. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.