Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Blåbärssmulpaj

Hoppas att ni har haft en trevlig sommar och en skön semester. Det har jag och har nu gjort min andra arbetsvecka efter semestern. Jag tog semester från i stort sett allt, till och med bakningen och det var välbehövligt. Först nu i veckan bakade jag efter 4 veckors uppehåll och ett av recepten är den här mumsiga blåbärssmulpajen med vaniljsås. Så gott och så enkelt att baka. Nu framöver kommer bloggen att uppdateras mer kontinuerligt med nya mumsiga recept!

Den här vaniljsåsen är busenkel och tar max 7 minuter att svänga ihop. Har du ingen elvisp går det minst lika bra med en ballongvisp, men tänk då på att röra om ordentligt så att den fluffar upp sig lite. Annars finns risken att den blir alldeles för rinnig, men det är självklart en smaksak.

Ingredienser – 6 portioner

Smulpajen

125 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl vetemjöl

500 g frysta blåbär 

1-2 msk potastismjöl 

Vaniljsås

2 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk strösocker

1-2 tsk vaniljsocker


Gör så här

Smulpaj

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop smör, 1/2 dl av sockret och vetemjöl i en bunke. Rör om med fingrarna eller med en slickepott tills det har blivit en smulig blandning. Smörj en rund springform (ca 20 cm i diameter) bred ut bären och strö över potatismjöl och resten av sockret. Rör om så att alla bär täcks. Fördela ut smulblandningen ovan bären. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills den har fått en gyllenbrun yta. 

Vaniljsås

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Använd gärna elvisp och låt vispa i ca 7 minuter tills det har blivit en tjockare sås. Låt stå i kyl i några minuter innan servering. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *