Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Marsipantårta

I dag är ingen vanlig dag för i dag är det min födelsedag och jag har bakat en alldeles egen tårta till mig själv, som jag och sambon ska avnjuta i afton. Jag älskar marsipantårtor, gärna de med mycket grädde i och den här blev helt magiskt god. Tårtbottnarna är så där härligt saftiga, fluffiga och smälter i munnen. Precis så en tårtbotten ska vara. Jag fyllde tårtan på samma vis som en vanlig Prinsesstårta bara det är jag skiftade lite mellan lagerna och klädde in kanten med marsipan istället för hela. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser

Ugn 175° | Tillagning 47-50 minuter | ca 6-8 bitar

Tårtbotten

5 st rumsvarma ägg

2 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Garnering

2 dl björnbärssylt till fyllningen

3 dl vispgrädde

1 sats vaniljkräm

Färska bär

300 g marsipan


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp. 

2. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sila ner mjölblandningen och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner. 

3. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter) täckt i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 47-50 minuter. 

4. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smet på stickan är kakan klar. Låt svalna i några minuter.  

5. Dela sedan kakan i tre lika stora delar innan montering. 

6. Spritsa en kant med uppvispad grädde på nedersta tårtbotten och bred ut ett lager med vaniljkräm i mitten. 

7. Lägg på den andra tårtbotten, spritsa grädde runt kanten och bred ut sylt i mitten och lägg sedan på den sista botten. 

8. Klä in tårtan i vispad grädde och spackla längs med kanterna. 

9. Mät omkrets och höjd på tårtan med hjälp av ett måttband, alt. mät ett bakplåtspapper med linjal och markera ut måtten för att enklare kunna mäta omkretsen runt tårtan utan att behöva tänka på att kladda ner måttbandet. Kavla ut marsipanen i en rektangulär form. Mät längd och höjd och skär bort överblivna kanter. Jag använde en utstickare som heter Patchwork Cutters Embosser Quilting, och skapade ett vackert mönster i marsipanremsan. 

10. Fäst marsipanen längs med tårtan och jämna ut den försiktigt runt om. Garnera med färska bär. Låt tårtan stå i kyl i minst 40 min innan servering för bästa smakupplevelse. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *