Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Pepparkakspaj

November är här och om mindre än en månad är det äntligen december. Min favoritmånad. Älskar julen och allt som hör den till, speciellt all bakning och mysig stämning som det är just då. I förra veckan började smygbaka några nya juliga recept och det slutade med en paj, bakad med bland annat fjolårets pepparkakor som har legat i frysen och väntat på att få bli uppätna.

Pajen har ett pajskal av söndersmulade pepparkakor, ett lager med karamelliserad grädde med smak av pepparkaka samt ett lent lager med chokladganache gjord på mjölkchoklad och grädde. Som pricken över i är pajen garnerad med vackert julströssel, både för utseendet och sötmans skull. Den här pajen bara måste ni testa och den är dessutom busenkel att svänga ihop. Bäst av allt, den kräver ingen gräddning i ugn!

Jag använde mig av gelatinblad i den karamelliserade grädden för att få den mer fast. Det går bra att byta ut gelatinblad mot exempelvis agar agar.

Ingredienser 

Pajskal

200 g pepparkakor

75 g smör


Gör så här

  1. Krossa sönder pepparkakorna till en smulig blandning. Smält smöret och rör ihop med pepparkakssmulorna. 

2. Smörj en pajform och fördela ut pepparkaksblandningen i formen och forma det till ett pajskal, som täcker ca 2-3 cm upp längs med kanten. Låt stå i frys under tiden du karamelliserar grädden. 

Ingredienser

Karamelliserad grädde

5 dl vispgrädde

2 tsk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kryddnejlika

1 tsk kardemumma

1/2 dl strösocker

1 1/2 st gelatinblad eller agar agarGör så här

  1. Häll i grädden i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme. När grädden har börjat skumma och bubbla lite lätt, addera då resterande ingredienser och låt puttra i ca 40 minuter tills det har blivit en seg och tjock konsistens. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter. Tillsätt dem i kastrullen och rör om tills de har löst upp sig. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna i någon minut. Häll sedan den karamelliserade grädden ovan pajskalet. Låt stå i kyl i ca 30 minuter. 

Ingredienser

Chokladganache

200 g mjölkchoklad

2 dl vispgräddeGör så här

  1. Hacka chokladen i mindre bitar. Låt grädden puttra upp på medelvärme i en kastrull.

2. Häll sedan ner chokladen i grädden. 

3. Rör om tills all choklad har löst upp sig. Låt svalna i rumstemperatur i ca 20 min.

4. Häll sedan ovan pajen. Garnera med strössel. Låt pajen stå i kyl i minst 2 timmar innan servering. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *