Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Julkakor

Julkakor med mini Smarties och vit chokladknappar. Enkla kakor perfekta att servera bland all annan god fika i jul. Kakorna är så där härligt sega och kola-aktiga i konsistensen. För att göra de ännu mer juliga kan man alltid tillsätta lite kanel eller någon annan julig krydda.

När kakorna precis tagits ut ur ugnen, placera ett glas ovan dem och snurra försiktigt glaset. Då får kakan plötsligt finare och jämnare kanter.
Jag använder röda och gröna Minismarties i smeten, men det går minst lika bra med NonStop eller bara chokladknappar.

Ingredienser – 8 stora eller 16 små kakor 

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 msk sirap

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

100 g chokladknappar

50-70 g mini Smarties, ca 4-6 små askar


Gör så här

Sätt ugnen på 180°. Vispa smör, socker vitt och luftigt med en elvisp. Tillsätt sirap. Sikta ner mjöl och bikarbonat, lite i taget och blanda ut jämnt. Rör till sist ner chokladknappar och Smarties. Låt smeten stå i kyl i ca 30 min. Gröp ut kulor med hjälp av en glasskopa eller en sked. Placera bollarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Se till att det finns mellanrum mellan dem. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått en gyllenbrun yta. Låt svalna. Toppa med lite extra chokladbitar när de fortfarande är varma. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *