Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Saffransbullar

Det närmar sig första advent och jag har redan tjuvstartat med julpyntet. I vardagsrummet hänger både stora och små stjärnor och i fönstret en lampa formad som en stjärna. Nu längtar jag så himla mycket efter julledigheten och hoppas få känna av julen lika starkt i år trots omständigheterna. I väntan fördriver jag tiden med att baka mumsiga julrecept, så härom kvällen bakade jag några saftiga små söta saffransbullar med en ljuvlig vaniljfyllning. De här bullarna är så enkla att göra och resultatet blir alltid lika saftigt varje gång. Hoppas det ska smaka!

Ingredienser – 12 bullar

25 g jäst 

75 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl mjölk 

1 dl socker 

0,5 g saffran

1 krm salt

8 dl vetemjöl


Fyllning 

100 g smör

1/2 dl strösocker  

2-3 tsk vaniljsocker


Sockerlag

1 dl kallt vatten

2 tsk ljus sirapGör så här

Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke och tillsätt smör, saffran och mjölk. Låt arbeta i en hushållsassistent eller i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i ca 10 minuter tills den har blivit fast. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kyl i 30 min. Arbeta degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär form. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Bred ut smörblandningen på den utkavlade degen. Rulla ihop degen och dela upp den i 12 lika stora bitar. Placera bullarna på en bakplåt klädd i bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timma. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler. Förvara de torrt eller frys in dem direkt. 

Sockerlag

Vispa ihop vatten & sirap tills sirapen har löst upp sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.