Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Syltkakor med saffran och hjortronsylt

Syltkakor med saffran och hjortronsylt kan vara julens godaste kakor. Kakorna fick en härlig gul ton av saffran, som jag blandat ut med citronsaft för extra mycket färg, funkar även med sprit eller vatten. De här kakorna smälter i munnen och kontrasten mellan saffran och hjortronsylt är riktigt god!

Går det att byta ut hjortronsylt? Byt ut till exempelvis lingon eller varför inte tranbärssylt.
Går det att göra de glutenfria? Byt bara ut den mängden mjöl mot lika mycket glutenfritt mjöl.

Ingredienser 

Ugn 175° | Tillagning 15-17 minuter | ca 12 stora eller 20 små

100 g rumsvarmt smör

1/2 dl strösocker eller florsocker

0,5 g saffran

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning

Hjortronsylt


Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och sockret vitt och luftigt i ca 5 minuter.  Rör ihop saffrans med 1 msk citronsaft, för att få ut färgen. Tillsätt mjölet och bakpulvret och rör om med en slickepott eller för hand. Se till att bakpulvret rörs om ordentligt i smeten. Rör till sist ner saffran. Forma till lika stora bollar och placera ut dem med mellanrum på en plåt klädd i bakplåtspapper. Tryck ett hål med lill- eller pekfingret i mitten av kakorna och klicka i hjortronsylt varje kaka. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter. Tag ut kakorna och låt de svalna innan servering. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *