Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Saffransbullar med vaniljsmörkräm

Saftiga saffransbullar med vaniljsmörkräm. Julens godaste bullar, om du frågar mig. Jag har använt samma grunddeg som till lussesnurrorna jag bakade i fjol som vad fyllda med vit choklad, men här har jag istället bytt ut själva fyllningen. Bullarna är penslade i sockervatten direkt efter gräddning i ugn för att göra de ännu saftigare. Hoppas det ska smaka!

När jag snurrar bullarna kavlar jag först ut degen till en rektangel, ca 30×50 cm. Sedan bred jag ut ett lager av smörkrämen. Viker degen på mitten med kortändarna mot varandra. Skär tunna strimlor, ca 1 centimeter breda. Snurrar ihop två strimlor och formar dem till en bulle. Ett väldigt enkelt sätt att snurra bullar, jag tycker den här varianten är enklare än klassiska kanelbullar som istället rullas ihop.

Ingredienser – 12 bullar

25 g jäst 

75 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl mjölk 

1 dl socker 

0,5 g saffran

1 krm salt

8 dl vetemjöl


Fyllning 

100 g smör

1/2 dl strösocker  

2-3 tsk vaniljsocker


Sockerlag

1 dl kallt vatten

2 msk strösocker


Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Smula jästen i en bunke och tillsätt smör, saffran och mjölk. Låt arbeta i en hushållsassistent eller i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i ca 10 minuter tills den har blivit fast. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kyl i 30 min. Arbeta degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär form. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Bred ut fyllningen och vik degen på mitten. Skär tunna remsor som är ca 1 cm breda. Ta två remsor och vrid ihop dem. Forma remsorna till bullar och placera dem på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timma. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler. Förvara de torrt eller frys in dem direkt. 

Sockerlag

Vispa ihop vatten och socker tills sockret har löst upp sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *