Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Laktosfri Vit Chokladfudge

Dan före dan före dopparedan. Julafton väntar runt husknuten och hemma hos oss bakas det för fullt. Ett av alla julgodis som gjorts i år är laktosfri vit chokladfudge, som bara smälter i munnen. Chokladen jag har använt kommer från märket Green Star och finns att köpa bland de andra chokladkakorna i de flesta matbutikerna. Chokladen innehåller små crips bitar vilket passar mycket bra för att få in extra crisp i. Fudgen mår som bäst i kyl, där de får en fastare konsistens och för att slippa allt kladd kan ni slå in dem i bak- eller smörpapper.

Ingredienser – ca 30 kolor

5 dl strösocker

2 1/2 dl laktosfri vispgrädde

1 1/2 dl laktosfri mjölk 3%

2 msk ljus sirap

2 tsk vaniljpulver 

100 g laktosfri vit choklad

50 g laktosfritt smör


Gör så här

Klä en fyrkantig form i bakplåtspapper (ca 30×40 cm). Blanda socker, grädde, mjölk, sirap och vaniljpulver i en djup och vid kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills sockret har löst upp sig. Låt koka under omrörning tills smeten har uppnått 124°. Kontrollera med en digital kökstermometer, alt. gör kulprovet om du inte har möjlighet att ta tempen på smeten. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt choklad och smör. Rör om tills det har löst upp sig helt. Häll över smeten i formen och låt den svalna i rumstemperatur eller i kyl. Tag ut och dela i lika stora bitar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *