Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Semmelsockerkaka

Jag fortsätter experimentera fram olika varianter på den klassiska “Semlan”. Den här gången blev det en variant på sockerkaka. En luftig mjuk sockerkaka med ton av kardemumma, hemgjord mandelmassa, vispad grädde och ett täcke florsocker. Perfekt att avnjuta till en kopp kaffe, ge bort och bjuda någon man tycker om eller äta den bara som den är. För bästa smakupplevelse rekommenderar jag att den får stå i kyl under natten. Då kommer smakerna fram ännu mer dagen efter!

Jag gjorde mönstret av florsockret med hjälp av en liten spetsduk med blommönster. Det blev så himla fint!

Ingredienser – 8 bitar

Sockerkaka

100 g smör

1 1/2 dl mjölk

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kardemumma

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver


Mandelmassa

2 dl mandel

2 dl florsocker

1 äggvita


Garnering

2 dl vispgrädde

Florsocker


Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Tag kastrullen åt sidan och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop resten av de torra ingredienserna och sila ner i bunken. Rör om försiktigt. Häll över smeten i en bröad brödform eller sockerkaksform. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-33 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär bort ca 2 cm av toppen. Bred ut eller spritsa mandelmassa ovan hela kakan. Garnera sedan med vispad grädde. Lägg på locket och pudra på florsocker. Klart för servering!


Mandelmassa

Rosta mandeln eller använd den så som den är. Mixa sönder mandeln i en matberedare eller finhacka den på en skärbräda. Tillsätt florsocker och äggvita. Rör om till en slät blandning. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *