Instagram: @ameliesrecept
Instagram: @ameliesrecept

Glutenfria kardemummabullar

Saftiga glutenfria kardemummabullar doppade i kardemummasocker. Jag testade att forma dem på ett annat sätt den här gången och tänkte göra en film på hur jag gjorde det vid nästa bullbak. Jag har använt tre olika sorters glutenfritt mjöl i de här bullarna. Det går bra
att bara använda glutenfri mjölmix, men jag föredrar att blanda olika sorter och jag upplever att de tre tillsammans skapar en saftig smakrik bulldeg.

I själva fyllningen har jag adderat lite rismjöl för att få fyllningen fastare och inte ”rinna” ut ur bullarna under gräddningen.

Ingredienser – 30 bullar

1 påse torrjäst eller 50 g jäst 

5 dl mjölk

150 g rumsvarmt smör

2 msk fiberhusk

3 dl durramjöl

2 dl rismjöl

6 dl glutenfri mjölmix 

1/2 dl strösocker

1 msk malen kardemumma

1 ägg

1 nypa salt 

Fyllning

125 g rumsvarmt smör

2 msk malen kardemumma

2 msk strösocker

1 tsk rismjöl (kan uteslutas)

Kardemummasocker

2 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma 


Gör så här

Värm mjölken till fingervarmt (37°). Häll ner torrjästen i en bunke. Tillsätt ca 1 dl av mjölken och 1/2 dl vetemjöl. Rör om tills jästen har blandats med mjölken och mjölet. Låt stå i ca 5 minuter. Rör sedan ner resten av mjölken och hälften av mjölet. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i blandningen. Låt arbeta i hushållsassistent eller med degkrokar. Tillsätt sedan fiberhusk, kardemumma, socker, ägg och salt. Låt arbeta i någon minut. Häll ner resten av mjölet, spara ca 2 dl till utbaket och låt degen arbeta till en smidig deg i ca 7 minuter. Låt degen jäsa i 1 1/2 timme under bakduk. 

Sätt ugnen på 225°. Arbeta degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut respektive deg till en rektangulär längd, ca 40×60 cm. Bred ut fyllningen och vik degen på mitten på längden. Dela i centimeter tunna remsor. Snurra ihop två remsor till en boll. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Pensla bullarna med sockerlag. Doppa bullarna i kardemummasocker när de har svalnat. 

Fyllning

Rör ihop alla ingredienser till en len smet. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.