onsdag, september 27, 2023
HomeInredningBelysning – Tips och Råd för dig som ska köpa lampor

Belysning – Tips och Råd för dig som ska köpa lampor

Belysning – Tips och Råd –

Så ska du tänka när du införskaffar belysning.

Detta inlägg är sponsrat av lampan.se

Hur ska man tänka när man inskaffar lampor till hemmet? Detta är ju en hel vetenskap i sig men för den som är novis har vi på Inspoguide samlat de bästa tipsen och råden om hur du ska tänka gällande belysning i hemmet.

Tänk punktbelysning

När det är dags att inhandla belysning är det många som utgår ifrån taklampan. Detta är enligt mig helt fel och i många fall är denna inte ens nödvändig. Ett generellt tips är att du börjar med att utgå från det ljus som ska användas i praktisk bemärkelse. Detta innefattar alltså läs-ljus vid soffan eller skrivbordet. Ett praktiskt ljus ska inte blända dig och dessutom kunna riktas. spotlights är då alltså top of mind, i länken nedan hittar du ett rikt utbud av spottar som både är praktiska och snygga. Det kan även vara ide att ha höj och sänkbara golvlampor om du vill läsa i fotöljen eller soffan.

När du har avklarat den praktiska biten ska du gå vidare med mysbelysningen. Detta är alltså lampor som du placerar i fönstren, på soffbordet eller hörnen, mm. Lyktor är då ett hett tips för att maximera myskänslan. När du har avklarat dessa två punkter kan du börja tänka på den mer allmänna belysningen. Du kommer då att märka att det kanske inte alls är nödvändigt med en taklampa och att du får en finare spridning av ljuset genom att ha det utspritt i rummet. Kan dock vara bra med en taklampa när man ska dammsuga:)

https://www.lampan.se/inomhuslampor/spotlights/

Hur många ljuspunkter ska man ha egentligen?

Hur långt är ett snöre? Nä men mellan tummen och pekfingret kan du utgå från att i ett vardagsrum ska det finnas någonstans mellan tio och fem belysningspunkter. På lampan.se kan du både köpa alltifrån punktbelysning till myslampor och allmänbelysning, de har verkligen all belysning som behövs i ett hem. Ett tips när du väljer ljuspunkter är att du har dem i varierande höjd eftersom det ger bättre nyanser mellan skuggorna i hemmet. Belys det som du vill ska vara framträdande i ditt hem, till exempel tavlor eller möbler.

Utgå ifrån rummets färg

Färg och belysning är något som går hand i hand. Olika färger reflekterar ljus på olika sätt och därför måste du ta detta i beaktan när du inreder med lampor. Har du en mörkare inredning kommer denna att absorbera ljuset i större utsträckning och därför kommer du att behöva fler lampor till ett mörkare rum. Vill du sprida ljuset på ett naturligt sätt kan du använda dig av ljusare gardiner eller tavlor.

Gillade du dessa tips och råd för bra belysning? Då kommer du säkert att uppskatta någon av följande artiklar:

Inredningsprofilen Linda Wallgren är ny bloggare på Inspoguide

Inspiration till dig som inreder barnrummet

Så skapar ett lyxigt vardagsrum | Sju inredningstips

Billiga inredningstips

Tre enkla Tips för lantlig inredning

Så skapar du hotellkänsla i sovrummet! | 7 essentiella tips

Smart förvaring | fem oslagbara förvaringstips

Badrumstrender 2018 | Inspiration för badrum

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular