4 FRÅGOR – 4 SVAR ( ENERGIDRYCKER, BARS, SÖTNINGSMEDEL, VIKTUPPGÅNG)

IMG_7811Hej Denice!

Jag är en tjej som försöker gå ner i vikt (på ett hälsosamt sätt, genom träning och äta bra).

och jag har sökt fram och tillbaka så jag blir galen snart, jag vet inte vem ska fråga, men du är min stora inspiration och därför kommer jag till dig för att försöka få svar på några frågor angående socker och sötningsmedel.

1. Kan man äta proteinbars? eller ska man bara äta det efter träning? eller inte alls? för jag vet att det står att det är väldigt lite socker i, men det är massa sötningmedel istället, hur ska man göra? går man upp i vikt om man äter proteinbars eller är det bra på riktigt? 
Svar: ja du kan äta proteinbars och du kan äta det när som helst på dagen och nej du går inte upp i vikt av dem om du äter bra kost övrigt. Det är inte själva proteinbaren som gör att du går upp i vikt, det är hela din livsstil. Jag äter proteinbars varje dag. Enligt min åsikt är det bättre med sötningsmedel än rent socker som påverkar insulinet betydligt mer. Allt handlar om din helhet på din vardag.

2. NOCCO och Celsius. Jag vet att nocco och celsius innehåller sukralos vilket inte kan göra att du går upp i vikt, är det sant? eller ska man bara dricka det efter ett gym pass? 

Svar: Nej sukralos är inget “bantningsmedel” utan som ett vilket syntetiskt sötningsmedel som helst och innehåller 0 kcal/100 g, därför går du inte upp i vikt av det eftersom kroppen inte kan ta upp sötningsmedlet och använda det som energikälla. Du går inte upp i vikt av vatten heller men det kan ge bra energi när du är trött 🙂

Energidrycker ska du inte dricka efter ett pass utan hellre före för att tillgodogöra koffeinet och vitaminerna mest effektivt. Det kan hjälpa din träning så du orkar mer.

3. Sen har jag sett att märket Pandy har 3 olika godis påsar som tydligen ska innehålla mycket protein och lite socker osv. kan man äta dom utan att behöva ha dåligt samvete?

Svar: Du kan äta allt utan att ha dåligt samvete om du har balanserar din kosthållning med hälsosam mat, som jag skrev tidigare så är det din helhet som gör skillnad. Och jag ser ingen anledning att få dåligt samvete över att du äter ett godis som är framställt just för tränings och kostmedvetna människor, det finns värre saker du kan stoppa i dig. Som chicken nuggets från McDonalds och/eller friterade munkar med socker på.

4. Sista frågan, propud, kvarg, barebells pudding, drick kvarg osv. Är dom verkligen bra mellanmål? eller är det bara sockerbomber det också?

Svar: Nej det är inte sockerbomber om det står “utan tillsatt socker” och innehåller mindre än 8-5 g socker. Dem enda jag tycker att man ska vara försiktig med är drickyoghurten, oftast affärens egna exempelvis ICA´s eller coops. Dessa innehåller ibland mer socker än protein och blir en sockerbomb.

Jag är enormt sock
ersugen hela tiden och försöker ersätta sockret mot andra bättre grejer.
Tacksam för svar 🙂

– Kolla över din kost och hitta en bättre och hållbarare lösning än att motverka sötsuget. Det framkallas ju av något och det är bättre att du fokuserar på orsaken istället för “biverkningen”. Annars blir det lite som att ge medicin mot smärta utan att veta varför du har ont. Nu kan man bli sugen på sött tid och otid om man har ett litet sockerberoende och då är lösningen att antingen låta bli helt eller ersätta med bättre källor som du säger, det viktiga är att det funkar för dig.  Hoppas du fick svar 🙂

/ Denice

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

14 tankar om “4 FRÅGOR – 4 SVAR ( ENERGIDRYCKER, BARS, SÖTNINGSMEDEL, VIKTUPPGÅNG)”