4 TIPS FÖR ATT SLIPPA ÖVERÄTA

Hej Denice. Jag har ett problem. Jag har just precis börjat träna ordentligt igen efter en paus på sommaren. Jag har väldigt svårt att kontrollera mitt ätande, jag kan inte sluta när jag väl börjat. Jag kan inte heller låta bli att äta godis på tex. veckosluten. Har du lite tips?
Super många kramar, din blogg är en så stor inspirations källa för mig.

Hej, tack så mycket :)!

Jag tror alla vi känt som du någon gång. Jag kan speciellt känna så kring perioden då kan ska ha mens, det känns som om jag kan äta en hel buffé och lite nutella glass på det. Därför tror jag att det du känner har mycket med hormonerna att göra, och välmåendet också.  Jag är ingen expert som jobbat med studier hela mitt liv men du kan kolla över detta:

1. När du får det begäret att du inte kan sluta äta, vilken mat triggar igång det mest?
2. Väntar du för länge mellan måltiderna och blir attack hungrig?
3. Hur mår du innan du får dessa begär?
4. Hur når du allmänt?

1.  Hjärnan har ett belöningssystem som aktiveras när du äter viss mat, tex socker eller kolhydrater. Då frisätter hjärnan serotonin som är ett glädjande och lugnande hormon som gör att du vill ha mer av det när du “mår bra” av den upplevelsen när du äter en bit choklad eller liknande.

2. Om du äter för lite mat och väntar för länge mellan måltiderna så kan det ta längre tid för kroppen att veta när den är mätt om du äter för snabbt och slänger i dig maten. Det beror på att ghrelin nivåerna (hunger hormonet) är högt och leptinet (mättnadshormonet) är lågt och behöver lite tid att balanseras efter en måltid, man måste inte alltid äts mer bara för att man är vrålhungrig.

3.  Psykisk ohälsa, stress, ångest, ensamhet, oro och alla såna känslor kan skapa ett begär av serotoninet. Och snabbast väg dit är snabba kolhydraterna, därför kan du kanske få ditt godisbegär efter veckans slut när du är tom på krafter och vill “unna/belöna” dig med något efter allt slit under veckan.

4. Vitaminer och mineraler. Samma sak gäller där, är du allmänt stressad eller känner någon form av psykisk ohälsa så kan du få ökat begär av kolhydrater. Men det kan också vara brist på krom, magnesium och b-vitaminer. Kromet hjälper blodsockret att balanseras, magnesiumet är bra för nervsystemet, depression, muskeluppbyggnad och b-vitaminer förbrukas mer av kroppen under stress och träning vilket gör att det är lätt att brist på, vilket gör energiomsättningen i cellerna sämre.

Jag äter magnesium med gurkmeja, extra stark. Just DENNA är 100% naturlig och har en speciell formula som ökar upptaget av magnesiumet i kroppen. Helt klart min favorit och har varit i många år sedan min tid när jag jobbade på Life hälsokost.

Min multivitamin har du HÄR den innehåller även krom och de flesta b-vitaminerna + fiskolja och betakaroten som du blir brun av.

IMG_1839

IMG_1835

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

8 tankar om “4 TIPS FÖR ATT SLIPPA ÖVERÄTA”