AMNINGSSTATUS – VILKEN BRÖSTPUMP, ERSÄTTNING OCH HUR OFTA?

Har som många andra mammor där ute fått massor med frågot kring amingen så tänkte skriva lite kort hur vi gör.

När han var ca 5-6 veckor så började vi smyga in ersättning. Det var inte planerat att vi skulle börja så tidigt, men det var en kväll i somras då det var så ohyggligt varmt att jag var tvungen att ta en kalldusch och sätta mig framför AC´n. Dock så njöt jag lite väl länge och det jag inte tänkte på var att mjölkproduktionen inte funkar jättebra i kyla så när Vince blev hungrig och skrek som en galning hade jag ingen mat att ge. I all hast så skyndade vi oss att köpa ersättning innan butikerna stängde. Så på den vägen var det. Jag minns hur dåligt samvete jag fick och hur orolig jag var för att han skulle få ont i magen eller få kolik. Men i dagsläget så har det bara varit en räddning för oss rent praktiskt och Vince mår jättebra. Linus kan snabbt hjälpa till och mata och jag behöver inte vara lika bunden.

För och nackdelar med ersättning:
Det positiva med ersättningen är att man blir mer fri som mamma, man ser hur mycket de får i sig ( går såklart med pumpad bröstmjölk också), det går snabbare att mata ur flaska och de håller sig mätt längre på ersättningen än bröstmjölken. Det negativa är att det inte är äkta bröstmjölk, de får inte samma närhet med flaskan som med bröstet och det kan vara bökigt att värma ersättningen och ha rena flaskor om man är på resande fot.

Så gör vi:
Vi har därför skapat något “mittemellan sätt” då vi både pumpar, ammar och ger ersättning efter hur våra dagar ser ut. Jag tycker dock att det är lite jobbigt att pumpa och amma samtidigt så det brukar bli antingen det ena eller det andra. Det jobbiga är mest att det är tidskrävande och att man måste sitta där med vakumsugande trattar på brösten. Det känns lite som om man blottar sig fast ändå inte. Då är amningen betydligt mer harmonisk och mysig för oss båda 🙂

En vanlig dag så ammar jag ca två gånger per dag och ger flaska resten av måltiderna, antingen med bröstmjölk eller ersättning. Om jag inte ammar så pumpar jag för att behålla mjölkproduktionen. Tyvärr så har det blivit mindre mjölk i mina bröst när vi stegvis börjat ge mer ersättning och ammat mindre, men det viktiga för mig är att det fortfarande produceras mjölk och att Vince får amma lite längre än bara 3 månader. Målet är åtminstone 6 månader sen får vi se hur vi gör.

Vi använder NAN sensitive 1 som ersättning och Medela dubbelpump och Milk genie som bröstpump. Båda är väldigt bra men tycker nog att Milk genie suger lite bättre och det bästa är att den är uppladdingsbar, vilket Medela inte är. Då måste man köpa nya batteri eller köpa uppladdningsbara och ladda dem på sidan om. Milk Genie har dessutom tydligare display, låter tystare och fler steg i hur stark vakuum man vill ha. Det följer också med olika storlekar på trattarna som omfångar bröstvårtan. Tror Medela har det också men då får man köpa till den storleken på sidan om. Så om jag ska betygsätta pumparna så får Medela 7/10 och Milk genie 9/10.

Här hittar ni dem: Milk Genie & Medela
( ej spons )

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.