ÄNDRA DETTA NÄR DU TRÄNAR RYGG OCH FÅ BÄTTRE KONTAKT

Hur gör man för att få kontakt i musklerna man vill träna? Det kan vara ganska svårt att veta när man är nybörjare eller när man testar nya övningar. Oftast handlar det om teknik och vilken vikt du använder, men muskelmassan kan också avgöra. Ju mindre procent muskler du bär på desto svårare/längre tid kan det ta innan du hittar kontakten. Det är väldigt viktigt att använda huvudet och verkligen tänka på VART vill du att det ska kännas, vilken muskel vill du ska utföra rörelsen. Vart sitter den och hur ser den ut? Tänk att muskeln ska töjas ut och sedan spännas ihop igen, som ett dragspel. Lite som när du gör sit-ups eller biceps curl. Om du tränar ben eller rygg så aktiveras fler än en muskel och då är det viktigt att du har koll på tekniken så inte de övriga musklerna gör arbetet åt dig, det kan vara att du faller framåt med överkroppen när du gör squats så ryggen får största belastningen och inte benen, eller att du okontrollerat släpper tillbaka vikten och tappar all intensitet i setet. Följderna som blir av att slarva med teknik och kontroll är att du på sikt kan få utslitna och trötta leder, i värsta fall om du tränar riktigt tungt så kan du få muskelbristning. Så därför är det väldigt sänka vikten och använda huvudet lika mycket som kroppen när du gör nya övningar.

Ett annat tips som jag tycker funkar kanonbra är att sänka farten, du behöver inte sänka vikten men om du saktar ner och squeezar i bottenläget och går kontrollerat tillbaka så brukar jag få riktigt grym kontakt oavsett muskelgrupp. Då får du även chansen att tänka efter hur det känns och ska kännas medans du utför repetitionen.

Dessa videos är något jag enbart gjorde för att jag ser det dagligen på just dessa två övningar.

Sittandes rodd. Här är ryggen krokig, axlarna faller inåt, du använder farten för att orka dra vikten emot dig och har tappat all kontroll på tillbakavägen.

Här här ryggen rak, hållningen är stolt och axlarna är i rätt position. Jag använder ryggen och armarna för att dra vikten intill mig och följer inte med maskinen tillbaka, nu är det JAG som styr maskinen och inte tvärtom. Det är helt okej att svinga lite för att få optimal stretch men inte så mycket att du faller framåt och axlarna vinklas inåt.


Lats drag, här lyfts både axlar upp över öronen och kroppen svingas fram och tillbaka som en karusell. Nu var detta inte jätte hemskt, jag har sett flera som nästan ligger ner när de drar vikten emot sig. Oftast tränar de för tungt och MÅSTE använda farten till hjälp för att orka, och på tillbaka vägen har de ingen kraft alls att hålla emot så i detta fall så kontrollerar maskinen dem och inte tvärtom som det ska vara.

Här har jag en stolt hållning, axlarna i ett mer naturligt läge och de flyttas inte mer än nödvändigt, jag har kontroll i den excentriska fasen och behåller kroppen i ett upprätt läge som gör att latsen får arbeta mer intensivt och på sikt blir det mer effektivt för din muskelutveckling och V-form som många strävar efter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “ÄNDRA DETTA NÄR DU TRÄNAR RYGG OCH FÅ BÄTTRE KONTAKT”