ÄR DET VÄRT ATT GÅ PÅ DIET?

IMG_1924

Jag kommer inte skriva upp varenda en och jämföra dom olika dieterna utan idag tänker jag mest skriva om vad jag tycker kring detta – att gå på en diet. Många som pratar med mig vill oftast ha feedback och frågar om det dom gör är bra eller dåligt, framförallt inom dieter.

Fördelarna med att gå på diet kan göra att du känner dig motiverad och tycker det ska bli spännande att se om det funkar. Du kanske går ner fort från början och lär dig att äta ny mat som du aldrig tänkt pröva förut eller att tillaga det på ett hälsosammare sätt. Dessa fördelar gäller främst för personerna som känner passion och har disciplin hela vägen för att slutfölja det UTAN att bli stressad och irriterad över de ändrade livsstilsvanorna.

Det finns lika många nackdelar som fördelar. Det är inte lätt att bryta gamla vanor och speciellt inte när man “måste” äta annan mat än familj och vänner vilket kan leda till att du fuskar och får ångest och tänker “jag börjar om i morgon, jag börjar om på måndag”. Det blir jojobantning och kroppen hamnar ur balans och gör att du i slutändan inte får något specifikt resultat av dina uppoffringar. För den personen som precis påbörjat sitt hälsosammare liv med en diet kommer få det tufft när dieten är slut och ska hitta balansen tillbaka eftersom livet innan var drastiskt annorlunda.

Tillexempel om du ätit “lowcarb dieten” eller “LCHF” under en tid och helt plötsligt ska tillsätta kolhydrater/fett igen, då är sannolikheten stor att du kan bli orolig i magen OCH tillfälligt gå upp i vikt igen eftersom  kroppen inte är van att hantera näringsämnena på ett effektivt sätt. Eller om du druckit och ätit måltidsersättning istället för att äta riktig mat är sannolikheten stor att du inte vet vad lagom mängd mat innebär och äter istället för lite eller för mycket. Och hur mår du då när du precis nått målet och avslutat med det du kämpat med så länge, och sedan inte vet hur du ska fortsätta leva resten av ditt liv?

Det är bättre att göra såhär: Ta reda på hur mycket energi din kropp förbrukar och matcha det med maten du stoppar i dig. Börja läs på innehållsförteckningarna och lär dig vilken mat som innehåller mycket och lite energi, för på så sätt vet du vilka livsmedel du kan äta mer eller mindre av. Ät mat du vet att du bli mätt av och blir du inte mätt så fyll ut tallriken med det nyttigaste alternativet. Tänk också på att sockerhalten, mättat fett och transfetter ska vara sparsamt och det finns framför allt i tillexempel korv, blodpudding, margarin, flingor och halvfabrikat. Näringsrik mat så som avokado, lax, nötter, nyttiga oljor, bönor, gryn och frukt innehåller en del kalorier och socker från frukten men ska absolut inte uteslutas eftersom det är ren och hälsosam mat.

I början kan det säkert kännas tidskrävande att räkna och väga maten men det ger dig förståelse och grundkunskaperna till att äta lagom mängd av olika livsmedel, du behöver alltså inte räkna kalorier livet ut utan bara lära dig skillnaden på mat och mat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “ÄR DET VÄRT ATT GÅ PÅ DIET?”