ÄR KOSTEN VIKTIGAST? HUR OFTA SKA MAN TRÄNA?

Många säger att kosten är 70-80% av dina resultat och visst finns det en del sanning i att kosten har en väldigt stor betydelse för att din träning ska bli mer effektiv men den är inte avgörande i varje fall. 

Du kommer aldrig lyckas “forma” kroppen om du tror att kosten är viktigare än träningen eller tvärtom. De båda hör ihop och bör samarbeta för bästa effekt. För att få den där midjan, rumpan eller den där snygga V-formen på ryggen så måste du träna, du måste träna tungt, intensivt och varierat för att du ska se resultat. Det räcker inte att du äter nyttigt och motionerar 1-3 dagar i veckan och tro att kosten är viktigast, utan belastningen från träningen är också A & O för att du ska få maximal muskeltillväxt oavsett om du väljer att äta godis på vardagarna.

Sen beror det helt på vilken utgångspunkt du har och vad ditt mål är. Är du smal och vill bygga muskler så behöver du äta mer mat för att gå upp i vikt, men tränar du inte regelbundet rätt så kommer du endast gå upp i fett%, eller om du är överviktig och önskar att gå ner i vikt så behöver du egentligen bara äta mindre så kommer du bli smalare, men då utan kurvor eftersom du inte har några underliggande muskler som hjälper dig att framhäva formerna. Som ni märker går kosten och träningen hand i hand. Nu är det självklart viktigt att få i sig proteinet också för att stimulera proteinsyntesen och ge kroppen bra näring för att det ska bli hållbart, men förstår ni poängen med vad jag menar att kosten inte är A & O alltid utan träningen kan vara minst lika viktigt?

Jag tycker att 4 dagar i veckan är en bra start att börja med, då kan du gå igenom ca 2 (även 3) muskelgrupper varje pass och ge varje muskel den tid den behöver och vilodagarna tills nästa pass blir inte för långt. Annars om du ska hinna klämma in så många muskelgrupper som möjligt på färre dagar så kommer det leda till kortare aktiv träningstid för var och enskild muskel. Jag anser att varje muskel behöver åtminstone ca 25 – 35 minuter, nu kan det skilja lite beroende på vilka muskler du kombinerar det med. Tränar du rygg och biceps så behöver inte biceps lika mycket aktiv träningstid som ryggen eftersom du tränar armarna även under ryggpasset. Och tränar du mycket basövningar så får du gratis träning därifrån också.

IMG_8381

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om “ÄR KOSTEN VIKTIGAST? HUR OFTA SKA MAN TRÄNA?”