ÅSIKT OM LIGHT PRODUKTER OCH SOCKER

Hej! Skulle inte du kunna berätta varför du väljer sockerfria alternativ och 4% grädde tex? Oftast i sockerfria alternativ är det ju sötningsmedel som inte alltid är så bra… har undrat ett tag varför du valt att göra så?

Hej! 🙂

Det är en bra fråga som är värt att ta upp. Jag väljer det för att jag äter inte så stora mängder av det, oftast är det för smakens skull och att jag inte vill höja mitt blodsocker. Det pågår en debatt om detta att vissa säger att det ger samma effekt på blodsockret och andra säger att det är mycket bättre att välja livsmedel med sötningsmedel om man vill unna sig något “gott” för att det påverkar inte insulinet lika mycket.

Jag personligen skulle inte säga att vanligt socker är nyttigare än sötningsmedel, aldrig. Det enda som jag skulle säga är nyttigare är honung som innehåller fler goda egenskaper än att söta maten. Socker, sirap m.m innehåller inte speciellt mycket näring. 9 av/10 gånger använder jag mig alltid av stevia eller produkter som är ett naturligare sötningsmedel från”Steviaplantan”, det är bättre än aspartam och sukralos. HÄR kan du läsa om skillnaden mellan sötningsmedlen.

“Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg”

Så skriver svenska dagbladet baserat på studier som finns länkade under artikeln. Klicka på texten för att komma till hemsidan.

Gräddsåser är inget jag äter varje vecka utan det händer någon gång i bland så då tycker jag att det är bättre att välja en mager mejeriprodukt eftersom den innehåller mindre mättat fett och mindre kalorier. Men jag tycker absolut inte att det är fel med att använda 15% matlagningsgrädde, jag kan likaväl använda den också. Dock skulle jag inte använda den fetaste.

“Light” produkter är inte samma som sockerfria produkter alltid. Light produkterna kan innehålla nästan lika mycket kalorier eftersom det oftast är tillsatt socker i dom. Dessa produkter undviker jag helt, exempelvis ICAs egna kvarg 0,1% vaniljsmak innehåller ca 80-90 kcal/100 g bara på grund av sockerhalten.

Jag tycker att det är ett bra alternativ att minska sitt sockerintag med att börja med sockerfria alternativ, en vana går inte över på en dag och då är det toppen att man kan rädda situationen/ suget på annat vis för att trappa ner successivt. Det ungefär samma sak som för rökare att de tar ett tuggummi stället och vänjer bort vanan.

IMG_5017

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “ÅSIKT OM LIGHT PRODUKTER OCH SOCKER”