Hej! Skulle inte du kunna berätta varför du väljer sockerfria alternativ och 4% grädde tex? Oftast i sockerfria alternativ är det ju sötningsmedel som inte alltid är så bra… har undrat ett tag varför du valt att göra så?
Hej! 🙂
Det är en bra fråga som är värt att ta upp. Jag väljer det för att jag äter inte så stora mängder av det, oftast är det för smakens skull och att jag inte vill höja mitt blodsocker. Det pågår en debatt om detta att vissa säger att det ger samma effekt på blodsockret och andra säger att det är mycket bättre att välja livsmedel med sötningsmedel om man vill unna sig något “gott” för att det påverkar inte insulinet lika mycket.
Jag personligen skulle inte säga att vanligt socker är nyttigare än sötningsmedel, aldrig. Det enda som jag skulle säga är nyttigare är honung som innehåller fler goda egenskaper än att söta maten. Socker, sirap m.m innehåller inte speciellt mycket näring. 9 av/10 gånger använder jag mig alltid av stevia eller produkter som är ett naturligare sötningsmedel från”Steviaplantan”, det är bättre än aspartam och sukralos. HÄR kan du läsa om skillnaden mellan sötningsmedlen.
“Det finns gott om studier som visar att det är ofarligt i de doser som anses vara ett acceptabelt dagligt intag – 40 mg/kg kroppsvikt eller 4 liter lightläsk per dag om du väger 60 kg”
Så skriver svenska dagbladet baserat på studier som finns länkade under artikeln. Klicka på texten för att komma till hemsidan.
Gräddsåser är inget jag äter varje vecka utan det händer någon gång i bland så då tycker jag att det är bättre att välja en mager mejeriprodukt eftersom den innehåller mindre mättat fett och mindre kalorier. Men jag tycker absolut inte att det är fel med att använda 15% matlagningsgrädde, jag kan likaväl använda den också. Dock skulle jag inte använda den fetaste.
“Light” produkter är inte samma som sockerfria produkter alltid. Light produkterna kan innehålla nästan lika mycket kalorier eftersom det oftast är tillsatt socker i dom. Dessa produkter undviker jag helt, exempelvis ICAs egna kvarg 0,1% vaniljsmak innehåller ca 80-90 kcal/100 g bara på grund av sockerhalten.
Jag tycker att det är ett bra alternativ att minska sitt sockerintag med att börja med sockerfria alternativ, en vana går inte över på en dag och då är det toppen att man kan rädda situationen/ suget på annat vis för att trappa ner successivt. Det ungefär samma sak som för rökare att de tar ett tuggummi stället och vänjer bort vanan.
4 tankar om “ÅSIKT OM LIGHT PRODUKTER OCH SOCKER”
Hej! Jag har en fråga angående det här inlägget. Vill bara höra lite djupare vad du tänker kring socker/tillsatser. Tycker du är en grym träningstjej men undrar lite över detta:
Varför väljer du att använda matlagningsgrädde som innehåller tillsatt socker, förtjockningsmedel mm? Dessutom 4% som innehåller ännu mer onaturliga ämnen och socker. Istället för vanlig grädde som är en naturlig produkt? Grädde innehåller mycket fett och det är ju det som gör att såsen (eller vad man nu lagar) blir tjock, det går ju inte att fuska fram på nått annat sätt utan att tillsätta andra ämnen?
Dessutom triggar väl sötningsmedel insulinet på precis samma sätt som socker. Hjärnan tror att kroppen får i sig socker och startar insulinproduktionen samt att belöningscentret i hjärnan blir stimulerat. Så samma negativa effekt förutom just de kalorierna som sockret i sig skulle innehållit. Lite som kemiskt framställd maiana istället för “naturlig”.
Älskar dina träningsvideos och allt annat men skulle bara vilka höra vad du tänker om det här synsättet, 🙂
Tack för väldigt innehållsrik och bra blogg! 🙂 Har en fråga om en fundering något som har en tendens att inte riktigt kunna släppa mig. Kanske lite personlig, men hoppas du skulle kunna tänka dig skriva lite om det ändå.
Såhär, jag blir väldigt lätt uppblåst kring mens. Problemet enligt mig då är att detta börjar alltid ca 2 veckor innan (typ kring äl eller något misstänker jag) den kommer, sen några dagar in under tiden också. Efter detta går jag till vad jag skulle vilja kalla det “normalläge” i ca två veckor – men grejen är ju att jag i princip går omkring och är uppblåst oftare än vad jag inte är det så egentligen blir det ju inte riktigt det vanliga. Problemet i sig är såklart jobbigt, men sen så sätter det ju sig en del mentalt också. Under mina veckor där jag inte är uppblåst känner jag mig rätt nöjd och glad över min kropp, men sedan resterande tid har känslan över min kropp en tendens att svikta. Å ena sidan skulle jag kunna tänka att “det är inte såhär min kropp ser ut egentligen” men samtidigt eftersom den procentuellt sätt oftare är uppblåst är det ju lite så den ser ut. Så mina frågor till dig: 1. Går det att göra något åt uppblåsthet när det kommer till mens? 2. Den mentala biten, hur kan jag tänka?
Tack och kram!
Hej Denice! Och tack för en väldigt bra och inspirerande blogg! Så här är det, jag har ett litet problem jag känner att jag behöver hjälp med. Jag har väldigt svårt att få i mig frukost, och allt jag gillar att äta innehåller tyvärr väldigt mycket sockerarter per kolhydrater. Så är det nästan med allt här hemma känner jag egentligen. Jag försöker verkligen att välja bort sockerarter så gott det går då jag vill gå ner i vikt och äta mera sunt.. men det är så svårt! Har du tips på någon smidig frukost, mellanmål osv som inte innehåller så mycket sockerarter. Känns som att om jag varje gång ska gå och leta i hyllorna i affären så kommer intresset sakta försvinna då det blir en så komplicerad process. Tack!
Hej Denice! Tack för superbra inlägg.:) funderar på vilken yoghurt du brukar äta? Har sett att du ibland tar yoghurt (istället för kvarg). Ibland tröttnar jag på kvarg och vill få variation. Då har jag valt skånemejeriers lvargyoghurt 0,1 vanilj, mn spm du skriver innehåller dn socker.. har du tips på ngn god och bra yoghurt dom man kan välja? Gärna m vanilj.:)