ATT ÄNDRA TRÄNINGSRUTINER

Jag ändrar mina rutiner lite nu och då, jag gör det jag känner för och experimenterar väldigt mycket just nu på gymmet. Dels för att jag vill lära mig nya tekniker och även för att ge er inspiration att variera träningen.

Ett enkelt/vanligt träningsschema ser oftast ut som så att det upprepas likadant varje vecka eller varannan vecka och sedan vilar man en vecka efter ca 8 veckor och börjar om. Det funkar men jag tycker det blir ensidigt och tråkigt, risken att kroppen vänjer sig är hög och man lär sig ingenting nytt. Så jag skulle säga att man ska variera träningen lite varje träningspass, eller lite varje vecka för den som är nybörjare.

Saker du kan göra:
Ett utmanande super-set med två övningar som du inte gjort tidigare.
Lägga till en extra koncentrations övning i slutet på passet.
Drop-set
Byta ordning på övningarna.
Kombinera andra muskelgrupper. Istället för alltid träna rygg enskilt på tisdagar så gör du rygg + axlar.
Byta vinkel på övningen. ( passar bättre till de som tränat ett tag som vet hur det ska kännas och vilken vinkel man ska undvika )

Varför skillnad på nybörjare?  Det tar tid och lära sig bra teknik och utförande när man är nybörjare och det är super viktigt att ta den tid man behöver. Man kan säga att man bygger grunden för att kunna experimentera senare. Men om man inte är van att träna varje vecka så uppskattade (jag iallafall) när jag hade ett schema med tydliga riktlinjer på vad jag skulle göra så därför kan man som nybörjare ändra lite i sin träning varje vecka, kroppen är inte van träningen i vilket fall så det spelar ingen större roll utan det handlar mest om kunskap och att hitta metoder som du känns bra för dig.

Så om du känner dig osäker på tekniken – fortsätt och nöta på, men annars finns ingen anledning till att du “bara” ska hålla dig vid ett och samma mönster. Låt träningen bli roligare och utforska olika träningsmetoder.

Jag gör inte så mycket reklam om mina träning och kostscheman eftersom jag inte har någon pt licens, jag söker fortfarande rätt utbildning och det känns fel att marknadsföra sig själv som om man vore pt men jag kan ändå förklara lite om mina upplägg jag gör eftersom det är många som skriver och frågar. I mina träningsscheman finns ingen risk att man hamnar i en platå för att träningen blir för ensidig. Oavsett om du väljer ett 4 veckors program eller 8 veckors så är varje vecka unik. Varje pass/vecka innefattar en grundlig bas med effektiva tunga basövningar som ger resultat och sedan brännande övnings-kombinationer som passar speciellt bra för att få ut det sista och hitta den brännande kontakten som gör att du utmanar muskeln ytterligare att växa sig starkare och större. Hypertrofi och styrka är nyckelordet och det är det jag tränat från dag 1.

IMG_0461

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om “ATT ÄNDRA TRÄNINGSRUTINER”