ATT “HITTA” MOTIVATIONEN & KOMMA UR “MOTIVATIONSDIPPAR”

Hur hittar man motivationen för att göra vissa saker som satt träna, plugga eller ta tag i förändringar? Och hur kommer man ur motivations-dippar? Varför kommer det sig att vissa bara klarar av korta perioder och andra längre perioder? 

Det är tre jättebra frågor som nästan alla människor relatera till som har satt ett mål någon gång. Så jag tänkte prata om och hur jag tänker kring detta och hur mitt tankesätt hjälpt mig att fortsätta prioritera träningen mot alla odds. Jag tror dock att man kan relatera till fler saker än träning, men för att få fram budskapet enklare så använder jag just träningen som exempel nu.

Först och främst så behöver man hitta sitt ” varför “. För när du vet VARFÖR du vill nå ditt mål så är det enklare att påminna sig själv att fortsätta när det känns tungt. Men ibland så räcker det inte till, speciellt inte när livet förändras och man inser att det finns massor med saker som är minst lika betydelsefull. Exempelvis när man får barn, nya karriärmöjligheter osv. Då är det svårt att veta vad man ska prioritera tiden på och så börjar man ifrågasätta sig själv att är det verkligen så viktigt att få den där snygga kroppen som jag tyckte förut eller är barnen/jobbet viktigare nu? Och så börjar “latheten” att smyga sig på och man hittar ursäkter till varför det är okej att skippa träningen. Men samtidigt som man hittar på ursäkter så får man dåligt samvete för att man inte gör det man vet att man borde. Här behöver man tänka om, man behöver ett NYTT varför. För livet förändras och vill man ha en hälsosam livsstil så måste man låta livet komma emellan, annars är det inte en livsstil. Ett nytt varför kan vara att man vill må bra, man vill inte förlora det man kämpat för så länge, man vill bli sitt bästa jag eller bara bevisa för sig själv att MAN KAN VISST!

Det är viktigt att påminna sig själv att motivation är inget som kommer av sig själv utan man behöver skapa sig ett motiv och en konkret anledning till varför det är värt att kämpa för. OCH motivet/anledningen kan ändras med tiden. 

Oftast i sådana tillfällen då man har tappat motivationen så hamnar man i en svacka som många kallar det, och vissa kommer ur den snabbt och vissa ger upp helt. Ett bra exempel på detta är jojobantning. Man gör en sak i perioder och går ofta alldeles för hårt på direkt och orkar inte hålla upp tempot. Lösningen här är att skilja på kortsiktiga vanor och långsiktiga vanor. Det är exempelvis inte hållbart att räkna kalorier varje dag men det är hållbart att ha koll på näringsvärdena och dess skillnader på maten du stoppar i dig. Det gör en stor skillnad i långa loppet.

Men vad gör man då för att komma ur svackan? Man är envis och gör NÅNTING. För gör du ingenting åt saken så kommer ingenting att hända heller. Det är viktigt att komma ihåg att man behöver träna disciplinen precis likadant som vilken annan färdighet som helst. Och man får inte glömma att värdera allt man gör, stora som små saker. För om du bara fokuserar på det du INTE gör kommer du garanterat skapa mer ångest och bli mindre motiverad. Däremot om du fokuserar på allt du lyckas göra och gläds åt det så kommer du förmodligen vilja göra mer av det. Hjärnan kommer automatisk associera det till något positivt istället för negativt. Dessa små knep gör jättestor skillnad i längden tror jag, och det är väl därför vissa kommer ur svackor snabbare än andra och slipper jojo-effekten.

Men för att sammanfatta detta i kort text så:
1. Va envis
2. Var glad över det du lyckas göra, även om det är små saker. Allt är bättre än inget. 
3. Skilj på kortsiktiga och långsiktiga vanor. 
4. Hitta “ditt varför”.
5. Motivation kommer inte av sig själv.
6. Du måste inte träna, men du VÄLJER att vara hälsosam. *


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.