ATT SLUTA NATTAMMA TIDIGT & NATTNINGSRUTINER

Nu har det gått ca 3-4 veckor sedan jag började att avvänja Vince att nattamma. Det har gått jättebra måste jag säga, han sover i princip hela nätter nu ( peppar peppar ) från att ha vaknat mellan 2-4 gånger per natt tidigare. Jag började med detta vid samma tidpunkt som jag trappade ner på amningen. Dels för att inte behöva kliva upp på nätterna, och för att jag märkte på honom att nappen funkade minst lika bra. För när han väl vaknar efter ha sovit ett par timmar piggnar han till och kan vara vaken ett tag innan han vill somna igen. Så jag ville undvika detta och se om det gick att få han att somna om direkt istället vilket har gått jättebra hittills. Han går upp i vikt och ligger över kurvan på allt, så tillväxten går det ingen nöd på. Jag tänker också att om vissa barn sover hela nätter naturligt så kan det inte vara någon fara att trappa ner på nattamningen redan nu? Jag tror också att ju mer medveten och äldre det blir ju svårare blir det att vänja bort en vana. Man vill helst slippa den processen om det går, det är nog jobbigt för både barn och förälder att gå igenom den perioden av avvänjning.

En annan sak vi gör för att få han sova längre är att vi låter han vara vaken så länge han vill på kvällen tillsammans med oss. Det gör att vi kan ge han sista måltiden vid 22.00 -00.00 innan vi går och lägger oss. Den måltiden gör vi alltid lite större så att han eventuellt blir mätt längre och kan sova bättre på det, men orkar han inte äta upp så behöver han såklart inte det. Är han mätt så är han mätt! :).

Jag tror att även om man som förälder “tvingas” vara uppe längre på kvällen så är de sammanhängande timmarna viktigare för sömnen än om man bara sover en kort stund och ändå behöver kliva upp strax efter igen. Exempelvis: Barnet somnar 20.00, föräldern 22.00 och sen vaknar barnet vid 00.00 igen. Då har du endast fått två timmars sömn och kanske behöver kliva upp igen flera gånger på natten/morgonen. Det blir väldigt hackigt, speciellt om bebisen behöver äta varje gång och är vaken längre stunder.

När man sover fler timmar i streck så hinner man falla in i djupsömn som är jätteviktig för kroppen, immunförsvaret, hjärnan och återhämtningen. Det finns många fördelar med att låta barnet få vara vaken lite längre på kvällarna ( enligt mig ). Vince vaknar mellan 06.30 -08.00 på morgonen när vi gör så och sen somnar han om på förmiddagen efter frukosten. Då brukar jag passa på att åka och träna eller jobba i lugn och ro 🙂

Hur gör ni? Har ni något knep som funkat för er? 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.