ATT TRO PÅ SIG SJÄLV, HUR GÖR MAN?

Fick en fråga häromdagen som jag tyckte kändes viktig att ta upp. Att tro på sig själv. Hur gör man egentligen?

Ett dåligt självförtroende och självkänsla är inget “bara har”, det är inte din personlighet. Det är en egenskap. En egenskap som man kan påverka genom rätt tankar och bra miljö runtomkring sig. Lyssna inte på alla som säger att du inte kan och skrota alla kritiska åsikter om dig själv. Bygg en mur mot negativt inflytande.

För mig så har jag sällan haft problem med självförtroendet, jag har snarare varit mer kritisk och haft en sämre självkänsla. Det är en sak att tro på att man kan klara av något men det är en annan sak att vara nöjd med sig själv, sina prestationer och hur man ser på sig själv. Luddigt nog hänger dessa två saker ihop och är man osäker på sig själv är det kanske svårt att tro på sig själv också. Speciellt när man ska göra något för första gången. Men då brukar jag tänka såhär: Det är första gången för ALLA nångång. Och prövar man inte kan man aldrig bli bättre heller, man måste bara face it!

Jag menar varför skulle alla andra klara av det och inte du? Det har varit första gången för den bästa också. Sen tror jag att man måste tillåta sig själv att vara nervös, att känna att det är okej. Ibland kan jag bli nervös av de mest fånigaste grejerna. Exempelvis som att ropa ut något i butikens högtalare när man sitter i kassan och behöver hjälp. Egentligen är det ju bara en mick framför munnen. Orden är ju inte svår att säga och det är ingen speciell prestation som krävs mer än att säga en mening.

Jag är övertygad om att nervositeten kommer för att det är första gången. Och undviker man sådana upplevelser och ALLTID gör det man alltid gjort så kommer man ALLTID  vara nervös inför förändringar. Men utan förändring så kommer man aldrig utvecklas, så enkelt är det. Så att tro på sig själv gör man enklast genom att intala sig själv att man klarar det och att det är okej att göra misstag innan man lärt sig. Hela världen rasar inte. Det är snarare så självförtroende byggs upp ju mer man utmanar sig själv och ju mer du lär. Ett tips är att föreställa dig själv i framtiden när du sitter och säger ” jag minns när jag inte ens vågade … och nu sitter jag här “. Den känslan är magisk, men den kommer endast när man tagit sig utanför sin comfort zone. Tänk inte för mycket, bara gör det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *