BCAA, PWO OCH ENERGIDRYCK UNDER GRAVIDITET?

Fick en väldigt bra fråga nyligen på Instagram som löd:

Hej Denice! Nu när du är gravid, använder du Pwo, Bcaa och alla tillskott under träningen som förut? Och dricker du energidryck? Jag har inte så mycket erfaranhet så är bara nyfiken på om det påvekar barnet något? 

Svar:
Förut så har jag använt mig av pwo, energidrycker och bcaa under träning, inte exakt varje gång men jag drack alltid någon form av koffein innan träning. Dock har jag slutat med det helt, jag dricker endast vatten och eventuellt en te/kaffekopp innan träning om jag känner mig extra trött, men annars försöker jag låta bli helt. Energidrycker slutade jag succesivt med när jag fick reda på att jag var gravid, började med att jag drack endast en halv till ingen alls på två veckor ( vecka 7 – 9 ). På de flesta rekommendationerna står det att 400 mg koffein ska vara maxintaget men jag försökte hålla mig under det ändå, en NOCCO innehåller 180 koffein och jag drack en halv innan träning som sagt. Deras hjärta slår mycket snabbare än vårt så jag tänker att det är dumt att belasta det ytterligare med koffein speciellt när hjärtat är under utveckling.

Notera att jag alltid bara druckit sockerfria energidrycker som innehåller tillsatta vitaminer och är utan aspartam.

Angående Bcaa finns det inga studier som visar att det ska vara direkt farligt för barnet ( vad jag hittat ) men samtidigt så är inte Bcaa avgörande för att du ska lyckas med träningen så jag har undvikit det helt även om det skulle visa sig vara ofarligt, det finns ju trots allt naturligt i mat. Jag tror att tillräckligt med vätska och kolhydrater i samband med träning kommer hjälpa dig att prestera minst lika bra, jag har iallafall märkt att det inte blir någon skillnad rent praktiskt. Tanken med bcaa är att du ska bli lite uthålligare och öka proteinsyntesen/ påskynda återhämtningen men det krävs en tids användande för att du ska märka skillnad på muskelutvecklingen. En del Bcaa innehåller elektrolyter som ska upprätthålla vätskebalansen bättre under passet men det har jag löst med vätskersättning direkt innan passet om jag vet att jag druckit dåligt. Så allt går att lösa, vatten, kolhydrater och vätskeersättning! 🙂

Gröna NOCCO´s  innhåller vitaminer och Bcaa så en sån har jag druckit emellanåt, men aldrig i pulverform högdoserat i vatten för träningens skull.

Pwo innehåller oftast fler stimulansämnen än koffein och har därför aldrig druckit en enda droppe av det under hela graviditeten. 

Hoppas ni fick svar! <3

Mer om kosttillskott skriver jag om i nästa inlägg, vad jag äter och inte äter.

KRAM

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “BCAA, PWO OCH ENERGIDRYCK UNDER GRAVIDITET?”