BEHÖVER MAN MINDRE MAT PÅ VILODAGAR?

God morgon. Här sitter jag som en zombie i min morgonrock, dricker heat och bloggar för senare ikväll kommer jag inte att hinna eftersom jag ska jobba och nånting jag vill prata om idag är om man behöver lika mycket energi dagar vilar.

Rent teoretiskt så tänker man att när man gör av med mer energi så behöver man mer energi, och det inte är “lika viktigt” att vara noggrann med kosten när man vilar. Både sant och falskt. Ibland kan kroppen kräva mer energi efter en långarbetsdag och ett hårt träningspass medans om du vilat 4 dagar och redan återhämtat dig så behöver du inte samma mängd mat som den dagen du jobbade och tränade. Men samtidigt så de dagar du vilar mellan träningspassen så ska musklerna återhämta sig och bli starkare. Om du medvetet äter mycket mindre på dina vilodagar för att inte gå upp i vikt så kan återhämtningen på sikt bli lidande. Jag tycker det är lika viktigt med att hålla kosten även dagar man vilar och då pratar jag speciellt om proteinet och vitaminerna & mineralerna. Man behöver inte ligga på ett stort kaloriöverskott utan det räcker med att du äter de kalorier du förbrukar en vanlig vardag. Du kan till exempel äta 2000 kcal en utvilad vardag och äta 2300 kcal träningsdagarna utan att du kommer lägga på dig extra kilon.

Så det jag vill säga är att:
Du kan äta mer kalorier på träningsdagarna men om du vill bygga en stark kropp så är vilodagarna lika viktig för återhämtningen.
Det räcker med ett litet överskott dagar du tränar och ett normalt intag eller ett litet underskott dagar du vilar.
Försöker du gå ner i vikt så behöver du inte skära ner på kalorierna ytterligare de dagar du vilar utan fortsätt och ät efter din plan.
Det är skillnad på 2 vilodagar mellan träningspassen, och efter en tids vila. När musklerna redan är utvilade tycker jag att det är mer okej att sänka kaloriintaget än de dagar du återhämtar sig mellan passen.
Alla dagar i veckan oavsett om du tränar eller vilar så är proteiner vitaminer & mineraler lika viktigt för att hålla en god balans för proteinsyntesen och energiomsättningen.

IMG_3693

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “BEHÖVER MAN MINDRE MAT PÅ VILODAGAR?”