BYGGA MASSA OCH HUR VIKTIGT ÄR VARIATION?

FRÅGA:

Din träning generellt,
Hur ofta kör du samma typ av pass ? Kör du olika övningar varje gång och varierar för resultat? Känner att jag kör ofta samma övningar och ökar vikterna, thats it. Men jag kanske skulle behöva köra mer varierat och olika. Kram

SVAR:

Hej!
Jag kör sällan exakt samma pass två gånger, inte på raken iallafall. Oftast blir det antingen fler set av någon övning eller omvänd ordning eftersom jag freestylar mycket när jag tränar och jag älskar att variera. Dock har jag mina favoritövningar och basövningar jag alltid gör, speciellt dagar då jag känner att jag är trött i kroppen så gör jag bara mina favoritövningar, då ökar jag mina chanser att få till ett lyckat träningspass.

Det är ganska logiskt att om man gör en viss typ av rörelse väldigt ofta så är chansen större att man bygger mer styrka i just den övningen vilket är jättebra om du har det som mål men om du vill utvecklas både kunskapsmässigt och få tydligare kontakt i dina muskler när du tränar så skulle jag rekommendera att träna mer varierat.

Nyckeln till att inte hamna i en platå skulle jag säga är att inte träna för ensidigt. Jag experimenterar mycket med olika vinklar på armbågar, handleder och form i överlag för att hitta olika punkter på muskeln, på så vis kommer du få bättre kontakt och du behöver aldrig vara orolig att träningen bli för ensidig. Om ditt mål är att bygga muskelmassa är det viktigt att du aktiverar fler muskelceller och inte använder samma. När du använder samma muskelceller och vill bygga styrka enbart så är det kanon att vila noga mellan seten och göra ca 2-4 reps. Men när du ska bygga massa så är tanken att du ska tvinga musklerna att trötta ut cellerna så pass att de tvingas aktivera nya och på så vis så ökar du i volym och massa, 8-12 eller 8- 15 tunga reps är rimligt. (väldigt kortfattat sagt). Därför tycker jag att även om du inte har fantasin alltid att byta övning så kan du med fördel kombinera två övningar och göra super-set eller drop-set för att variera träningen och öka cellaktiveringen i olika vinklar och vikter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “BYGGA MASSA OCH HUR VIKTIGT ÄR VARIATION?”