DÅLIGT MED MAGRA MEJERIPRODUKTER?

Jag får många frågor kring ” varför lättyoghurt, varför lättkvarg, varför lightprodukter osv ? För att jag vill helt enkelt. Light produkter är inte dåligt så länge du väljer bra råvaror. Det man ska se upp för är om innehållsförteckningen blir allt för lång med olika konserveringsmedel, exempelvis socker, förtjockningsmedel och farliga E-ämnen. (Det kommer ett inlägg mer ingående på alla E-ämnen )

Men det finns även ofarliga tillsatser som ofta förekommer i mjölkprodukter som man kan äta med gott samvete.
Det kan vara: syrningskultur, modifierad stärkelse, fruktkärnmjöl och pektin.

Syrningskultur är mjölksyrabildande bakterier som bidrar till bättre smak och konsistens.
Modifierad stärkelse  finns naturligt i potatis, majs och ris och har omvandlats och tillsatts i andra produkter för att klara nedfrysning bättre
Fruktkärnmjöl är ett stabiliseringsmedel som kommer från johannesbrödsträdets frön.
Pektin kommer från apelsin och citronskal och är ett stabiliseringsmedel.

Här hittar ni mer information.

Naturell lättyoghurt/fil äter jag nästan varje morgon och den har till och med mer näring än standard yoghurten eftersom det är lag i Sverige på att alla mjölkprodukter med mindre än 1,5% måste berikas med D-vitamin. Däremot väljer du en smaksatt yoghurt med lågfetthalt så är sannolikheten stor att det mer tillsatt socker i och så är det såklart inte hälsosamt, men det är ingenting jag skulle äta heller. Turkisk yoghurt, lätt creme fraiche och keso mini är något jag också föredrar just för samma anledning, förutom att de inte är näringsberikade eftersom fetthalten överstiger 1,5%, de är fortfarande väldigt naturliga produkter och man bör inte var “rädd” att äta dessa produkter.

“Hushållsost” är något jag äter väldigt sällan, oftast blir det halloumi eller fetaost (gjord på get/fårmjölk ) men de gånger jag äter ost så försöker jag hålla ner fetthalten just för att jag tycker att det ger onödiga kalorier och spelar ingen roll när innehållsförteckningen är ungefär lika. Och som ni ser är det till och med högre proteinhalt i den magra osten och högre andel kalcium än i den fetare osten.

Rent spontant så känner jag att man inte kan noja sig över varje liten råvara man äter, då skulle man bli tokig. Det skulle innebära att man måste stå och googla upp varje livsmedel innan man går och handlar mat, och sen bör man ta reda på om källan är tillförlitlig. Det viktigaste och bästa du kan göra är att vara MEDVETEN. Du sorterar bort de sämsta livsmedlen och prioriterar de bättre alternativen. Enkelt!

magerost

 

IMG_4026

IMG_6557

IMG_1443

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “DÅLIGT MED MAGRA MEJERIPRODUKTER?”