DÄRFÖR GÅR DU INTE NER I VIKT AV ENBART KALORIUNDERSKOTT

Funderar du varför du aldrig går ner i vikt fast du äter lite kalorier? 

Kroppen och dess system hänger ihop med varandra. Man kan tänka sig att kroppen är ett hus och tar man bort en byggsten så blir huset snett eller faller ihop, kroppen är en helhet. Funkar inte hjärnan som den ska så funkar inte kroppen. En strikt kaloribegränsad diet fungerar oftast väldigt bra i början men på sikt kan det i många fall försvåra viktnedgången. De flesta som vill gå ner i vikt vill oftast inte bryta ner musklerna utan bara fettet, men kaloriunderskottet påverkar hormonerna negativt och sparar även in andra mindre viktiga funktioner så som hår, naglar, lyster i huden och muskelmassa eftersom kroppen försöker motarbeta den hårda livsstilen och inte får tillräckligt mycket näring genom kosten.

Grelin- är ett hunger hormon som har en egen kurva under dygnet, som till exempel kortisol och sömnen. Du kanske har upplevt att när du har varit vaken extra länge några nätter i rad så har du svårare att vända tillbaka dygnet och somna när du måste lägga dig tidigare än vad kroppen är van vid? En strikt kaloriberänsad diet triggar igång grelinhormonet på grund av lite näring och när man då äter så tror man att man behöver mer mat än vad kroppen egentligen behöver vilket kan leda till att man överäter måltiderna eller äter allt på en och samma gång, vilket kan leda till både övervikt och ätstörning.

Då tänker många men om jag äter och springer bort maten/kalorierna jag ätit då borde det gå bra? Nej det funkar inte riktigt så heller..

Kortisol (onda) är ett stresshormon som även ökar ett annat hormon som i sin tur påverkar vävnadsinlagringen i underhuden och när du ständigt stressar kroppen med för lite näring och för mycket träning så leder det även till att kroppen producerar mindre testosteron och andra fettförbrännande hormoner. De blir liksom blockerade av kortisolet och hur mycket du än springer och äter så kommer du inte förlora fetter lika bra som om du:

1. Låter muskelgrupperna få återhämta sig mellan träningspassen.
2. Äter hälsosam mat som innehåller mycket näring
3. Tillåt dig att äta kalorier som gör att du orkar med dagarna och påfrestningarna från träningen- bra kalorier från hälsosam mat gör dig inte överviktig
4. Variera intensiteten i träningen och förstå att 2h extra på gymmet kommer inte alltid ge mer resultat.
5. Äter lagom mängd utan att svälta dig själv.
6. Unna dig någon gång ibland och låt samvetet och kroppen vila från alla strikta regler.

Kalorierna är inte alltid avgörande för viktnedgång. Det är inte alltid hållbart med att bara räkna kalorierna för det funkar inte så. Kroppen kan inte räkna, inte ens repetitionerna du gör när du tränar.  Hoppas ni fick lite hjälp på traven!

IMG_0241

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

9 tankar om “DÄRFÖR GÅR DU INTE NER I VIKT AV ENBART KALORIUNDERSKOTT”