DETTA ÄR EN BLOGG OCH INGEN FAKTAHEMSIDA – SVAR PÅ TALIMG_5863

IMG_5824

Kommentar till förra inlägget ” JAG ÄTER VAD JAG VILL “:

ANONYM:

Givetvis är inte kött ohälsosamt i den bemärkelsen som snabbmat eller droger är, men jag tycker att alla bör sätta sig bättre in i vad som egentligen händer med mejeriprodukter och kött. Det är livsmedel som massproduceras och kommer från stressade djur som inte mår bra. Om vi konsumerar sådant som inte mår bra får ju vi också i oss de hormoner etc som finns i köttet, och då även all t.ex. antibiotika som djur matas med. Ett hett tips är att titta på dokumentären Before the flood och vad konsumtionen av kött egentligen gör får vår planet, menar nästan 50% av orsaken till växthuseffekten är ju pga av vår massiva köttkonsumtion.

Så att säga att det är hälsosamt för dig att äta kött tycker jag är ganska egoistiskt. Vi är ju fler som lever på denna planet och det är ju bra att bevara den så att efterkommande generationer också kan leva här. Det är alldeles för få människor som förstår detta, och vi dör inte av att äta mindre kött. Om alla hushåll skulle dra ner på köttkonsumtionen skulle det bidra till jättemycket bra saker. Dessutom finns det ett flertal studier som visar att konsumtion av kött ökar risken för cancer och andra sjukdomar, och om man ser det ur det perspektivet kallar jag det inte hälsosamt. Det är bara att läsa på om detta ????

Vi är inte heller skapta för att t.ex. dricka kossans mjölk, och får i oss mycket skit av att äta mejeriprodukter eftersom kossorna tvångsmjölkas och det bildas bakterier i mjölken när den pressas ut ur såriga spenar. Om man äter enbart ekologiska produkter som är närproducerade etc, så är det självklart bra. Men det är väldigt få av oss som gör detta eftersom det är svårt att få tag på och dessutom dyrt.

Jag tror att många som kommenterar här tänker på sådant. Jag förstår din poäng med att du själv tycker du är hälsosam för det är du, men man bör se saker ur ett större perspektiv också. Jag hoppas på att vi framtiden kommer uppmärksamma vad köttkonsumtionen gör för våra kroppar och miljön, det är fruktansvärt att människor är så okunniga.

MITT SVAR:

Hej, jag förstår hur du menar, jag tänker likadant och det är jätte hemskt att verkligheten är sådan. Men detta var ett personligt inlägg om vad jag tycker om när människor påpekar att jag äter kött och så vidare. Inläggets poäng har ingenting att göra med hur man ska kunna förbättra miljön på jordens planet eller kossornas välmående.

Självklart skulle det bidra till mycket positiva effekter om alla minskade ner på både kött och mejeriprodukter, men det jag menade var att det är inte” farligt” att äta det om man inte överkonsumerar livsmedlen såklart. Ingenting är hälsosamt i för stora mängder under en längre tid oavsett om du äter tofu, soja produkter eller ekologisk kyckling. Det handlar om balans och variation oavsett vilken typ av mat du väljer att äta. Det kan lika väl vara så att sojapropdukter, quorn, tofu m.m har jag jätte svårt att bryta ner så tarmarna kan inte ta upp näringen i maten jag äter, så på sikt blir mitt immunförsvar blir sämre och tarmarna tar stryk. ( 70% av immunförsvaret sitter i tarmarna för er som inte vet ) I slutändan blir jag känsligare för inflammationer ÄNDÅ trots “bra” mat?

Därför är det inte bra att överkonsumera något, och det är viktigt att äta mat som är bra för DIG oavsett livsmedel. Jag prioriterar alltid ekologiskt, kravmärkt, nyckelhålsmärkt, fair-trade och svenska livsmedel i första hand dels för att slippa få i sig antibiotikan och för djurens bästa välmående. Så jag skulle nog inte kunna bredda detta perspektiv mer än att skriva en uppsats om var enskild produkt man ska undvika och varför. Men då försvinner min poäng med inlägget.

Detta är en livsstilsblogg och ingen faktahemsida. Jag tar upp saker som känns relevanta och värt att fundera över, jag ber om ursäkt om jag inte uttrycker mig i längre meningar och förklaringar men som sagt det skulle bli en uppsats så fort jag ska prata om något, och i vissa fall bara krångla till det för personer som är ny i detta ämne. Det är skillnad på en 17 årig tjej som inte ens gått ut skolan och en kvinna som är 37 år som har livserfarenhet med en bredare synvinkel. Jag själv är 22 år och väldigt insatt i ämnet, men ingen expert.

Bra att du tog upp detta, tack / Denice

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 tankar om “DETTA ÄR EN BLOGG OCH INGEN FAKTAHEMSIDA – SVAR PÅ TAL”