EN NYTTIGARE JUL

Okej hörni, nu är inte långt kvar till julafton och för många så blir det en period med viktökning och alkohol. Därför tänkte jag göra ett litet inlägg om hur man kan rädda situationen utan att behöva avstå från julmaten. Det är ju trots allt en högtid med familj och vänner och ska man någon gång unna sig så är det verkligen rätt tillfälle, men som sagt man behöver inte lägga på sig 5 kg extra för det. Många har ett kommande nyårslöfte 7 dagar senare de vill komma igång med och då är det dumt att sätta krokben för sig själv.

IMG_5265

I ärlighetens namn så har jag aldrig gillar julmat förutom köttbullarna, laxen, ägghalvorna och risgrynsgröten. Barnmaten kan man säga haha! Det var kanske 2-3 år sedan jag lärde mig att äta julskinkan, jag har alltid tyckt det smakat för mycket gris men nu på senare år så har jag lärt mig att äta det eftersom det är ett ganska magert och proteinrikt alternativ att ha på jultallriken, jämfört med prinskorvarna och medvursten.

Första tipset för att göra julmaten lite nyttigare är att laga all mat själv, speciellt alla gratänger, köttbullar och såser som oftast innehåller onödigt mycket fett och socker. Då vet du vad du stoppar i dig och du kan välja ingredienserna med omsorg.

* Minimera fettet i matlagningen och välj magrare livsmedel än vad det står i dina recept så får du i dig mindre kalorier utan att behöva äta mindre.
* But ut sockret till stevia eller agavesirap som är vänligare mot blodsockret.
* Allt vetemjöl/förtjockningsmedel kan ersättas med nyttigare sorter så som rismjöl, mandelmjöl, havregryn, fiberhusk, bakprotein m.m.
* Använd bara olja i din matlagning eller riktigt smör. Uteslut margarin och andra “orena” smörsorter.
* Nyttiga ostar kan vara: Get/får ost, halloumi, mager mozzarella och mögelost.

* Koka potatisen med skalet på och ät mindre mängd eller ingen alls, du kommer bli mätt ändå av all annan mat.
* Sallader, mängder av sallad gör tallriken fylligare och färggladare med mindre kalorier.
* Använd grönsaker istället för kex. Skär exempelvis breda bitar av en paprika och toppa med en nyttig tonfiskröra gjord på turkisk yoghurt och toppa med citron och fiskrom.
* Skippa all sockerdricka
* Välj helst rena och magra proteinkällor så som lax eller fisk, skinka, ägg, nötkött eller fläskfilé/kotletter. Till köttbullar och andra måltider med färs kan man med fördel använda mager nötfärs, kycklingfärs eller quornfärs.

IMG_0970

I nästa inlägg kommer jag skriva om vilka julmatsfällor du ska passa dig för och vad du bör äta mindre av. Håll ut! 🙂 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “EN NYTTIGARE JUL”