FETT GÖR DIG INTE TJOCK

Nio av mina tio måltider har oftast alltid varit fettsnåla, jag personligen har aldrig riktigt gillat fet mat eftersom det påminner mig om skolmaten när köttbullarna korvarna låg i fettbad och det rann ut på tallriken på allt annat man hade på tallriken. Tills för något år sedan då jag upptäckte kokosoljan och dess egenskaper. Jag var skeptisk från början eftersom det stod att ca 2 matskedar dagligen skulle ge bästa effekt men jag testade att äta 1 matsked varje dag och jag mådde väldigt bra av det. Än idag så äter jag kokosolja dagligen, jag har successivt ökat på det generella fettintaget sedan den tiden. Kokosoljan är såklart bara en fettsort av alla hundra som finns men det jag vill säga är att fett har många bra egenskaper och det behöver inte göra dig tjock utan det kan faktiskt hjälpa dig ner i vikt oavsett om det handlar om rapsolja, avokadoolja eller mandelolja.

IMG_5503

När du äter en måltid med lite fett så blir du dels hungrig fortare och ditt blodsocker stiger snabbare när du äter en större mängd protein och kolhydrater, chansen är stor att du småäter efter din måltid eller känner ett begär efter något mer för att kompensera blodsockersvängningen. Det leder till en ojämn blodsockernivå, ökat kaloriintag och ökad fettinlagring av energin du stoppar i dig trots att du äter bra.

Äter du måltider med lagom mycket fett, protein och en liten del långsamma kolhydrater så kommer blodsockernivån inte stiga lika snabbt och du är mätt längre utan att behöva känna ett behov av att småäta. Det leder till ett minskat kaloriintag och mindre fettinlagring eftersom kroppen producerar mindre insulin och du går ner i vikt.

Idag är mina måltider fem av tio mer fettrika. Det som skiljer måltiderna åt är att prioriterar  ( protein + fett ) och ( protein + kolhydrater ) och inte ( fett + kolhydrater ) tillsammans eftersom jag vill minimera fettinlagringen när jag äter kolhydratrika måltider. Du kan självklart äta alla tre näringsämnena i samma måltid men prioritera vad som är viktigast just då. Vill du vara mätt länge? Behöver du energi till passet? Har du tränat så du behöver återhämtning?  Jag tycker det funkar för mig, det tillåter mig att få i mig alla näringsämnen utan att gå upp i vikt och jag kan äta normala till stora portioner.

Kram hoppas ni får en fin dag!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “FETT GÖR DIG INTE TJOCK”