FRÅN ONYTTIG TILL NYTTIGT – MIDDAG OCH LUNCH

Förra listan handlade om vad man kan byta ut för frukost/mellanmål istället för att leva på strikta regler som förbjuder allt. Personligen tycker jag att det funkar bättre i längden. Idag tänkte jag dela med mig av mer middags/lunchmat man kan byta ut 🙂 Ja sitter just nu på Arlandas flygplats och bloggar via telefonen, inte det lättaste kan jag lova. Jag har fotats med Barebells idag och haft så kul! Jag känner att mitt huvud är lite trött för tillfället med tanke på att jag klev upp 04.15 i morse, så om ni har fler förslag så kommentera gärna så fyller vi på listan 🙂

MIDDAG/ LUNCH: 

Korv, salami och bacon:  Helmuskel-skinka, rökt kalkon/kyckling.
Pasta: Mathavre, rött/brunt/fullkornsris, quinoa, teff, fullkornsbulgur, matvete, couscous, bön-pasta, lins-pasta eller kikärts-pasta.
Dressing: Lättyoghurt, soy-yoghurt, kvarg, turkisk yoghurt, fil, keso, avokadoröra, lätt creme fraiche, vinäger eller olivolja.
Pommes, stekt potatis: Färsk potatis gjord i ugnen och kryddor, med eller utan tillsatt fett.
Utfyllnad i såser och stuvningar: Fiberhusk, majsstärkelse (istället för vetemjöl)
Bröd, pizzabotten: Danskt rågbröd, knäckebröd, surdegs-pizzabotten, blomkålsbotten, eller fullkorns-botten med fiberhusk.

Pizzabotten, ca 1 dl bovetemjöl. Lite kokosolja/olja. Salt. Och sen vatten. Lite i taget tills degen håller ihop och går att kavla. Lite trixig att kavla men pudra med bovetemjöl så fastnar det inte i kaveln, och kavla direkt på bakplåtspappret. Så tunt man kan.

Ostar: Halloumi, get & får ost, mögelost och mager ost. Gärna i samband med en måltid med få kolhydrater.

Pulversåser: Kryddor, gärna färska kryddor/grönsaker baserat på magra mjölkprodukter.

Köttbullar och biffar: Hemmagjorda med nötfärs/kycklingfärs/älgfärs med enbart ägg, grönsaker och kryddor.

Pyttipanna: Gjord på endast rena råvaror och stekt i hälsosam olja. Exempelvis kyckling, lök, paprika, sötpotatis, rödbetor, purjolök osv.

Pannkakor: proteinpannakakor eller pannkakor utan vete och socker. Ersätt med honung, stevia och mandelmjöl, rismjöl eller proteinpulver.

Istället för sylt och socker till pannkakorna: Kvarg, lätt cremefraiche, caseinfluff, proteinpudding från barebells.

Stevia, aguvesirap, walfenfarms såser som sötning.

Rårörda bär som sylt.

Bröd till hamburgaren: Hemmagjort med GI vänliga ingredienser, fiberhusk eller bake-protein, salladsblad, surdegsrågbröd.

Stekfett: Värmetåliga oljor. Undvik margarin.

IMG_1529

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “FRÅN ONYTTIG TILL NYTTIGT – MIDDAG OCH LUNCH”