FRÅN ONYTTIGT TILL NYTTIGT – FRUKOST OCH MELLANMÅL

Här kommer listan jag lovade er igår, detta är lite av det jag själv brukar byta ut för att slippa ha så hårda regler kring kosten och ändå kunna lyckas. För mig handla det mycket om att det ska bli hållbart i längden. Jag VET att jag aldrig kommer kunna sluta äta mackor eller godis helt så istället för att sukta efter dessa ting så byter jag ut dem till ett bättre alternativ som tillåter mig att ha det i min diet utan dåligt samvete. Så för mig blir det mer hållbart när jag vet att allt inte handlar om förbud utan om ett smartare val.

Listan kommer bli lång så idag blir det FRUKOST OCH MELLANMÅL:

Smörgåsar: Finn crisp, frö knäcke, fullkornsknäckebröd, majskakor, bovete majskakor, rågbröd gjort på surdeg.
Smör & margarin: Mjukost, avocado, medelkokt äggula, eller kokosolja.
Marmelad & sylt: Rårörda bär med stevia/agavesirap eller kokta med agar-agar som är ett vegetariskt alternativ till gelatin.
Sötad yoghurt: Naturell yoghurt eller fil med agavesirap, stevia, Lucuma pulver, sås från waldenfarms, proteinpulver, frysta bär, banan, mango, ananas m.m.

Flingor & granola: Hemmagjord granola alternativt: Granola/ müsli från Pauluns, flingor från Kellogg´s – Nourish ( jag gillar den med nötter)

Mannagrynsgröt: Använd couscous för ett proteinrikare innehåll och långsammare upptag.
Risgrynsgröt: Hemmagjord med lättmjölk och utan socker, söta gärna med proteinpulver, stevia, Lucuma pulver eller agavesirap
Havregrynsgröt: Är nyttig som den är men det går alltid att fylla ut den med frön och extra protein för extra bra näringsvärden.

Pannkakor & våfflor: Proteinpannkakor eller bananpannkakor med mandelmjöl, kokosmjöl, rismjöl m.m. De olika pannkaksrecepten hittar ni här. Alla är nyttiga och enkla att göra.

Bacon: Kraftigt rökt skinka, kyckling eller kalkon. Går utmärkt att steka i 1/2 tsk rapsolja. Det ersätter en del av fettet till bättre fetter och blir dessutom ett kalorisnålare alternativ till bacon.

Äggröra: Enbart ägg, och möjligtvis lite rapsolja. Stek kortare tid så får du lika saftig smak, alternativt kan man tillsätta lite lättmjölk.

Risifrutti, mini yoghurts & drickyoghurts: Som ovanstående kan du göra risifrutti själv. Annars är kvarg, Barebells proteinpudding, lindahls drickkvarger goda att äta istället för mini yoghurten i portionsförpackningarna och drickyoghurten som innehåller massa socker och för lite protein.

“Meal bars”: Välj alltid utan socker och hög proteinhalt. Det är svårt att hitta just en bra “mealbar” då den ofta innehåller lite protein och för mycket socker. Därför väljer jag alltid sockerfria proteinbars. Min favorit just nu är denna bar. god, den är mjuk på insidan och krispig ovanpå av cashew nötterna. Chokladen ovanpå smakar som Marabou´s “Schweizernöt” choklad.

Juicer: Dricker sällan ren juice då jag hellre föredrar exempelvis citron/gurkvatten, BCAA, sockerfri saft eller energidrycker. Men de gånger jag dricker juice så dricker jag Provivas 50 eller lemonaden. Dessa innehåller bakterier som är bra för magen och reducerat socker. Mina favoriter är denna smak och denna lemonad.

Frukter: Bort med alla torkade frukter så som dadlar, fikon och persikor om du vill äta det som mellanmål för att mätta magen. Dessa innehåller väldigt mycket socker som snabbt går ut i kroppen vilket innebär att du får en blodsockersvängning och blir dessutom hungrig snabbare. Det gäller även övermogen banan. Det är bättre att äta dessa livsmedel när du ska träna eller har tränat för snabb energikälla.

IMG_0703

IMG_9783

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “FRÅN ONYTTIGT TILL NYTTIGT – FRUKOST OCH MELLANMÅL”