GÅ UPP I VIKT UTAN ATT LÄGGA PÅ SIG FÖR MYCKET FETT

Hej Denice! Du är verkligen en inspiration och din blogg är superbra och väldigt informativ när det gäller frågor som man faktiskt vill ha svar på när det kommer till träning och hälsa. Jag har själv tränat och ätit sunt under snart ett år men har tyvärr stött på ett problem vilket gör att träning inte är ett alternativ för mig just nu… Under den här tiden har jag gått ner otroligt mycket i vikt, var normalviktig innan, men nu har jag en lätt undervikt. Har gått tillbaka till gamla matvanor, äter godis och sådant, men går endast ner i vikt. Hur ska man göra för att öka i vikt, helst utan att lägga på sig fett så det blir “otajt”, på bästa sätt? Är det ens möjligt?

Hej tack det glädjer mig att höra! Till en början när du ökar kalorierna så kan du känna dig svullen och slät, det blir så och oftast försvinner det efter ett tag när kroppen balanserat sig. Ett exempel är när fitnesstävlande haft en strikt diet och väl börjar äta vanligt igen så kan de gå upp flera kilo på en dag. Nu säger jag inte att det kommer bli så för dig men du kan känna dig svullen och gå upp i vikt utan att det behöver vara rent fett.

Du ska inte äta onyttigt bara för att du ska öka i vikt, du behöver äta mer energi bara. Men för att inte inlagringen av fett ska bli så hög bör du inte äta allt för mycket socker utan öka hellre mängden på dina portioner av vanlig mat. Kanske två extra potatisar, lite större köttbit och njut av såsen, eller lyxa till kvällsfikat med en extra pålägg på hårdbrödsmackan eller välj yoghurt med högre fetthalt. Eftersom när du ökar långsamt och väljer bra mat så kommer du inte bli otajt eller fluffig, du växer dig in i vikten med tiden. Jag ser att du skriver att träningen inte är ett alternativ men om du tränar samtidigt så kommer du bygga muskelmassa samtidigt som du ökar i vikt vilket är positivt både för din hälsa och ditt psyke om du är rädd att bli fluffig.

Så mitt tips är att:
*Lägga till ett extra mål per dag eller öka mängden av dina portioner.
*Väg dig 1 gång i veckan och se om du går upp eller ner, och står vågen stilla så bör du äta lite till.
*Unna dig goda såser, fika eller det du tycker är gott men basera inte din viktuppgång på att äta sådant för ofta. Det kommer bli jobbigt sedan när du vill behålla din vikt, socker är beroendeframkallande.
* Träna aldrig på fastande mage, se till att du äter innan och efter ditt pass. Proteiner, kolhydrater och fett.
* Korta men intensiva pass som stimulerar dina tillväxthormoner. Lyft hellre tungt och koncentrat 40 minuter än att springa på band i 40 minuter.

Hoppas du fick lite hjälp, det är så jag skulle ha gjort iallafall!

IMG_8442

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 tankar om “GÅ UPP I VIKT UTAN ATT LÄGGA PÅ SIG FÖR MYCKET FETT”